Uzakdoğu’yu “hedef pazar” olarak belirleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), Hong Kong’da düzenlenen Asya Su Ürünleri Fuarı’nda Türk levreği, çipurası ve diğer deniz ürünlerini görücüye çıkardı.
Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden su ürünleri sektörü levrek ve çipurada Avrupa pazarında yüzde 25 pazar payına ulaştıktan sonra yönünü dünya ticaretinin yeni gözdesi Çin ve Hindistan’a çevirdi. Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 6-8 Eylül 2016 tarihlerinde Hong Kong Convention & Exhibition Center’da düzenlenen Asya Su Ürünleri Fuarı’na üçüncü defa info stand ile katıldı ve Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Sinan Kızıltan, Çin’de 50 milyon alım gücü yüksek müşteri kitlesi olduğunu, bu kitlenin Türk balıklarını daha çok tüketmesini istediklerini belirtti.
2020 yılında Çin ve Hindistan’ın dünya ekonomisinde büyük paylara sahibi olacağına işaret eden STG Başkanı Sinan Kızıltan, Hong Kong’un Çin’e açılan kapı konumunda olduğuna vurgu yaptı.
Çin ve Hong Kong’da balık yanında, karides, istiridye, deniztarağı, deniz patlıcanı gibi ürünlerin yoğun tüketildiğine dikkati çeken Kızıltan, “Türkiye’den Uzakdoğu’ya özellikle deniz patlıcanı ihracatımızı arttırabiliriz. Bunun yanında tüm dünyada beğenilen levrek ve çipuramızı da Uzakdoğululara daha fazla ihraç edebiliriz” dedi.
Çin ve Hong Kong’da 50 milyonluk alım gücü yüksek ve deniz ürünlerini çok seven ve tüketen bir toplum olduğunu kaydeden Kızıltan, “Bu coğrafyada yaşayanlar, alternatif lezzetleri ve türleri denemek istiyorlar. Bizim Akdeniz ürünlerimiz levrek ve çipura hem Akdeniz mutfağı menülerini sunan restoranlarda, hem de geleneksel Çin mutfağına girmiş durumda. Çinliler, dünyayı geziyor ve yeni keşfetmeye başladıkları lezzetleri ülkelerinde de bulmak istiyorlar. Salt ürünlerimizi değil aynı zamanda Türk mutfağını da tanıtarak Hong Kong ve Çin’de sürdürülebilir bir pazar payına erişmek için projeler üreteceğiz” diye konuştu.
Çin’i ve Hong-Kong’u alternatif hedef pazar olarak gördüklerinin altını çizen STG Başkanı Sinan Kızıltan, büyük fırsatları değerlendirmek ve yeni ihracat bağlantıları kurmak amacıyla fuara katıldıklarını anlattı.

FUARA 30 ÜLKEDEN 210 FİRMA KATILDI
Hong Kong’un Çin için antrepo ve re-export merkezi durumunda olduğunu belirten Başkan Kızıltan, Asya Su Ürünleri 2016 Fuarı’nın Uzakdoğu’da düzenlenen önemli bir su ürünleri sektör fuarı olduğunu ve 7. defa düzenlendiğini, 2015 yılında 245 standın yer aldığı, 62 ülkeden 8.700 ziyaretçisi olan fuara bu yıl 30 ülkeden 210 firma ve kuruluşun katıldığını, ziyaretçi sayısının ise 8 bin kişiyi aştığını belirtti.
Hong Kong’un, Asya’nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezi olması özelliklerini dikkate alarak, Asya Su Ürünleri Fuarı’na katılma kararı aldıklarını ifade eden Kızıltan, “Hong Kong dünya ticaret hacmi sıralamasında 13., ticaret hizmetleri ihracatı sıralamasında 12. sırada yer alıyor. Ayrıca, Hong Kong, bölge merkezleri ve temsilcilik ofisleri için popüler bir merkez. Diğer yandan, bu ülkenin Çin’in en önemli ticaret ortağı olma konumu git gide artış gösteriyor. Hong Kong ekonomisi giderek bir “re-export” merkezi haline gelmek yönünde ilerliyor. Çin’le iş yapmak isteyen yabancı şirketler Hong Kong’u daha güvenli bir seçenek olarak görüyor. Bu anlamda, Çin’e girmek için de bu fuara katılım önemliydi” ifadelerini kullandı.

"UZAKDOĞU’DA KİŞİ BAŞI BALIK TÜKETİMİ 36 KG."
Asya bölgesinde kişi başı su ürünleri tüketiminin, ortalama 36 kg. olduğu bilgisi veren Sinan Kızıltan, “Balık yanında, karides, istiridye, deniz tarağı, deniz patlıcanı gibi ürünler de tüketiliyor. Hong-Kong, tam anlamıyla bir tüketim toplumu. Hong-Kong’un su ürünleri ithalatı 3 milyar $ civarında ve sürekli artıyor. Uzakdoğu’nun en iyi fuar merkezine sahip olan Hong-Kong’da düzenlenen fuarlara katılım çok önemli” dedi.
Hong-Kong’a çok yakın mesafede ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi olan Macao’nun 5 yıldızlı otellerin çok fazla olduğu bir bölge olduğu bilgisini de veren Kızıltan, Macao’ya ihracat yapabilmek için Macao Ticaret Odası temsilcileriyle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ayrıca Hong Kong Ticaret Odası, Aberdeen Balık Hali ve Hong Kong Deniz Ürünleri Tüccarlarıyla randevu alarak verimli görüşmeler yaptıklarını, özellikle Hong Kong ile ticareti arttırmak isteyen Türk su ürünleri ihracatçılarının Deniz patlıcanı üretimine yoğunlaşmasının gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

BÜYÜK İLGİ
Su Ürünleri Tanıtım Grubu standı, fuarda en çok ilgi gören stant oldu ve Asya Su Ürünleri Fuarı’nda yerel aşçı Samuel Tsang ile ziyaretçilere, çeşitli tariflerle hazırladığı ülkemiz balıklarını tatma olanağı sundu, promosyon malzemeleri dağıtıldı, aynı zamanda ülkemiz balıkları sergilenerek Türk balığı imajı yaratılmaya çalışıldı. Stantta 2500 civarında ziyaretçiye balık ikram edildi. Standı Hong Kong Ticaret Ataşesi Ayşe Gül Barkçin ziyaret etti. Ayrıca yerel dansçılar da stantta gösteri yaptı.
Asya Su Ürünleri Fuarı’na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu STG Başkanı Sinan Kızıltan, STG YK Üyesi İsmail Aksoy ve Abdülkadir Yeniçıkan, STG eski dönem Başkanı Melih İşliel ile Ege İhracatçı Birlikleri Şube Müdürü Serap Ünal ve personel Nehir Balkan’dan oluşan heyet temsil etti.
(İHA)