TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Rusya'da son dönemdeki ekonomik krizin en fazla etkilediği ihracatçılar arasında yer alan Türk şirketleri, tüm olumsuzluklara rağmen Rusya pazarından vazgeçmeyi düşünmüyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 15 oranında düşüş yaşandığını ifade etti.

Gürdoğan, 2014 yılının son aylarında Rusya Federasyonu’nda rublenin devalüe edilmesi sonucu piyasalardaki belirsizliğin ihracata olumsuz yansıdığını, bu belirsizliğin devam etmesi halinde 2015 yılının ilk 3 ayında da bu pazara ihracatçıların tereddütle yaklaşacağını kaydetti.

Gerekli önemlerin alınmaması halinde bu düşüşün 2015 yılında da devam edeceğini vurgulayan Gürdoğan, "Özellikle piyasaya vadeli satış yapıp alacağını 30 ila 90 gün vadelerle tahsil eden yaş meyve sebze ihracatçıları piyasadaki olumsuzluktan en fazla etkilenen kesim oldu. İhracatçılarımız açısından kolay vazgeçilebilecek bir pazar olmayan ve çok büyük yatırımların bulunduğu Rusya pazarında zor durumdaki ihracatçılarımız için bir nebze de olsa yaralarını saracak önlemlerin alınmasını istiyoruz" dedi.

Gürdoğan, nakdi destek verilmesi, banka kredilerinde vadelerin uzatılması, risk sigortası sisteminin uygulamaya konulması gibi ihracatçıları ayakta tutabilecek desteklerin verilmesini beklediklerini belirtti.

- "Rusya, zor gününde yanında olan ihracatçılarımızı unutmayacaktır"

Rusya pazarının Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Ülkemize yakınlık, dağıtım kanallarındaki sağlam altyapı, yapılan yatırımlar ve ortak tüketim alışkanlıkları gibi bir çok üstünlüklerimizin bulunduğu Rusya pazarı, ihracatımız açısından vazgeçilemez üstünlükler taşımakta. Her ne kadar petrol fiyatlarındaki düşüş Rusya’yı olumsuz etkilese de önümüzdeki dönemde bu pazarın tekrar toparlanmaya başlamasıyla zor gününde yanında olan ihracatçılarımızı Rusya unutmayacak ve gelecekte ticari ilişkilerimiz daha da üst noktalara ulaşacaktır. Bundan dolayı zor günlerini atlatabilmeleri açsısından ihracatçılarımıza verilecek destek, gelecek yıllarda çok büyük kazanımların elde edilmesini sağlayacaktır."

Gürdoğan, 2013 yılında Rusya'ya 7 milyar 87 milyon 984 bin dolarlık ihracat yapıldığını, bu yıl ise ihracatın 6 milyar 44 milyon 579 bin dolar olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.