Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) düzenlenen basın toplantısında kasım ayı ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, iş adamlarının sorularını yanıtladı.

2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefiyle ilgili soru üzerine Büyükekşi, bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, 500 milyar dolar ihracat hedefini koyan sivil toplum kuruluşunun kendileri olduğunu belirterek, ''Ortalama her yıl ihracatımızı yüzde 12 artırırsak 500 milyar dolar hedefini yakalayabiliyoruz. Bu, bir slogan değil, tabii'' dedi.

Her sektörün kendine has hedefleri bulunduğuna dikkati çeken Büyükekşi, otomotiv sektöründe 75 milyar dolar, tekstil sektöründe 50 milyar dolar, hazır giyim sektöründe de 52 milyar dolar ihracat hedeflendiğini anımsattı.

Büyükekşi, ihracatçılar için Türk lirasının aşırı değerlenmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, bunun yıl içinde bir risk oluşturabileceğini aktardı.

Türk lirasının aşırı değerlenmesi konusunda tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, ''Ama yıl içinde iki risk var ve bunlardan birisi de Türk lirasının aşırı değerlendirilmesidir. Bu, rekabet gücü üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bununla ilgili tedbir alınması gerekir'' diye konuştu.

Türkiye'nin rekabetçi kura sahip olması gerektiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

''Bu olmazsa olmaz bir durum artık. Türk lirasının aşırı değerlenmesi bizim çok hayrımıza olan bir şey değil. Ekonomimizi olumsuz etkiler, şu anda dünya dış ticaretinden binde 8 pay alıyoruz, hedefimiz bunu 1,5'a çıkarmak. Dünya dış ticaretinde ihracatımızı sadece 500 milyar dolara çıkarmak hedef değil, aldığımız payı da artırmaktır.''

-''İşçilik maliyeti gittikçe artacak''-

Büyükekşi, ihracatçılara yönelik anket çalışması yaptıklarını ve çalışmada ilk defa firmaların yüzde 51'inin karlılıkların azaldığı sonucuna ulaştıklarını bildirdi.

Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılanın 10 bin doların üzerinde olduğuna işaret eden Büyükekşi, ''2023 hedefimiz de 25 bin dolar. Bu hedefi başarırsak asgari ücretimiz ne olur? Şimdi ki gibi 850 lira mı olur? Bizim o zaman bir şeyler yapmamız lazım'' şeklinde konuştu.

''Ürettiğimiz mallardaki işçilik maliyeti gittikçe artacak'' diyen Büyükekşi, ''Onun için şimdiden tedbir almamız lazım. Emeğin yoğun olduğu sektörlerde tedbir şart. Verimliliği artırmamız gerekiyor. Az gelişmiş bölgelerde asgari ücretin stopajını devlet ödüyor. Yani işçi başı maliyetimiz bin 250 liradan 685 liraya düşüyor ama yine de bu geçici bir şey'' ifadelerini kullandı.

''Pazar paylarını almamız mümkün''

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni pazarlara açılması gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, Avrupa'da yeni pazar payları alınabileceğini söyledi.

Birçok AB ülkesinin ekonomik dar boğazdan geçtiğine işaret eden Büyükekşi, ''Türkiye ekonomisi böyle devam ederse Almanya'da bile birçok satılık marka var. Bunları satın alan Türk şirketler var. Bizler bunu alıp direkt pazar paylarını almamız mümkün. Bunları yaparken de yeniliğe açık olmamız lazım'' diye belirtti.

Büyükekşi, ihracatta markalaşmanın önemli olduğunu vurgulayarak, ''Bugün Güney Kore'nin ihracatı 12 yıl önce 130 milyar dolardı. 2011 yılı ihracatı da 557 milyar dolar. İşte söze hedefimiz için büyük bir örnek. 12 yılda bu hedefi yapmışlar. Eğer doğru politikalar uygulanırsa bu hedefimiz hayata geçer'' diye konuştu.

Her şehrin ihracatını artırması gerektiğini belirten Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:

''2001 yılında 4 ilimiz sadece 1 milyar doların üstünde ihracat yapıyordu. Onlar da belli iller tabi. 2011 yılında 16 ilimiz 1 milyar doların üstünde ihracat yapıyor. Bizim 2023 hedefimiz 29 il. 19 ili 1 milyar doların üstünde ihracata çıkaracağız. Böylelikle bölgeler arasındaki kalkınmışlığı da en aza indirgemeyi amaçlıyoruz.''