Türkiye ile Moldova arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.
Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile Moldova arasında müzakereleri 2011 Mayıs’ta başlatılan STA’nın, 11 Eylül 2014’de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Moldova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Andrian Candu tarafından Kişinev’de imzalandığı bildirildi.
AB üyesi olmayan Doğu Avrupa Bölgesi’ndeki ilk Serbest Ticaret Anlaşması olma özelliğini taşıyan söz konusu Anlaşma ile birlikte bundan böyle Türkiye ile Moldova arasındaki ticarette uygulanan gümrük tarifeleri ile tarife dışı engellerin kaldırılması kararlaştırıldı.
İmza töreninin ardından Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet, Ticaret ve Yatırım Fırsatları konulu sunuma iştirak etti. Devamında ise Türk ve Moldovalı iş adamları ile bir toplantı gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki yatırım ve iş birliği fırsatları bu toplantıda gündeme getirildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha sonra Moldova Başbakanı Lurie Leanca ile ikili bir görüşme yaptı. Burada imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması hükümlerinin en hızlı şekilde nasıl hayata geçirilebileceği masaya yatırıldı.
Bakan Zeybekci daha sonra TİKA tarafından Kişinev Cumhuriyet Hastanesi’ne hibe edilen yoğun bakım yataklarının teslim törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Serbest Ticaret Anlaşması İmza Töreni vesilesiyle bulunduğum Kişinev’de aynı zamanda Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından Kişinev Cumhuriyet Hastanesi’ne 70 adet yoğun bakım yatağının hibe edildiği bu törene de katılabilmek benim için büyük bir şeref oldu. Köklerimizin dayandığı Osmanlı Devleti’nden bu güne taşıdığımız en güzel geleneklerimizden biri din, dil, ırk farkı gözetmeksizin ihtiyacı olana el uzatmak, yardım ve dayanışmada gönlümüzü de elimizi de açık tutmaktır. Bugün burada da bu geleneğin bir örneği sergileniyor ve biz de buna şahitlik etmekten mutluluk duyuyoruz.”
(İHA)