Komite’nin ihraç izni ‘Allah’ın adıyla’ diye başlıyor. belge "Takdir Allah'ındır" diye sona eriyor

Yazıda “Komite, Türkiye Cumhuriyeti’nin ihraç edeceği sertifikaların yapı ve işleyiş açısından ‘şeriata’ uygunluğunu onayladı” denildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez yapacağı sukuk (kira sertifikası) ihracına Şeriat Komitesi tarafından ‘besmeleli’ onay çıktı. Hazine Müsteşarlığı’nın İslami bir borçlanma aracı olan sukuk ihracı için gerekli olan 'İslami' izni aldı.

“HSBC Amanah Merkezi Şeriat Komitesi Bildirisi” başlıklı izin belgesi İngilizce 'besmele' ile başlıyor. İhracın nasıl gerçekleşeceği ve komite üyelerinin imzaları bulunan izin belgesinin 'Şeriat Onayı' kısmında “Şeriat Komitesi, yukarıda belirtilen ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ihraç edilecek sertifikaların yapı, işleyiş ve kayıt açısından 'Şeriat' prensiplerine  uygunluğunu onaylamıştır” yazısı yer alıyor. Bilindiği gibi, İslami kurallara göre çıkarılan bir finansal ürün olan sukuk ihracı yapan şirketler ya da ülkeler, yapacakları ihraç öncesi 'Şeriat Komitesi'nden 'Şeriat Kurallarına Uygundur' onayı almak zorundalar. Hazine'nin sukuk ihracının İslami izin belgesinde sukuk ihracı hakkında bazı teknik bilgiler de yer alıyor.

Sukuğun, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 100 sahibi olduğu bazı bina ve gayrimenkuller üzerine çıkacağı ve söz konusu finansal
üründe herhangi bir faizin yer almadığı bilgisi veriliyor. Bilindiği gibi Hazine, kira sertifikası ihracı olanaklarını araştırmak üzere Citigroup, HSBC ve Kuwait Finance House iştiraki olan Liquidity House'a yetki vermişti. Bankacılık kaynakları, ihracın dolar cinsi olacağını ve 17 Eylül haftasında  tamamlanmasının beklendiğini belirtiyor.

1 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Sukuk ihracında vadenin, miktar ve getirinin, yatırımcı toplantıları ile birlikte şekillenmesi bekleniyor. Tutarın ise talebe ve yatırımcı ilgisine bağlı olarak 1 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre, yatırımcı toplantıları 10 Eylül'de Riyad'da, 11 Eylül'de Dubai ve Abu Dabi'de, 12 Eylül'de Singapur'da, 13 Eylül’de Kuala Lumpur'da ve 16 Eylül'de Doha'da gerçekleştirilecek.

Babacan: 3 önemli olaydan biri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine'nin bu yıl ilk kez bir sukuk ihracına çıkacağını "Bu yıl yenilik olarak uygulamaya sokulacağını üç önemli alan var, bunlardan biri devletin çıkaracağı kira sertifikaları” sözleriyle 31 Ocak'ta açıklamıştı.
Öte yandan Türkiye Hazinesi'nin yeni girdiği bu finansal alanın dünyada 100 milyar dolarlık bir piyasası olduğu belirtiliyor.

Belge ‘Allah’ın adıyla’ diye başlayıp, ‘Takdir Allah'ındır’, diye sona eriyor haberturk