Faaliyet Endeksi inşaat faaliyetlerinde ciddi bir yavaşlamaya işaret etti

Hazır Beton Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9’luk düşüş sergiledi. Ankete katılan firmaların %3’ü alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtti. Tatilin de etkisi ile birlikte inşaat faaliyetlerinde yavaşlama hissedildi.

Güven Endeksi ağustos ayında da gerilemesini sürdürdü

Hazır Beton Güven Endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 oranında düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %3’ü tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını ifade etti.

Beklenti Endeksi olumsuz bir tablo çizdi

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin ağustos ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarında artış bekleyenlerin oranı %3 olarak gerçekleşti.

Kurdaki hareketliliğin yarattığı belirsizlik inşaat faaliyetlerinde zayıflamayı getirmiştir

Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, tüm öncü göstergelerin, inşaat faaliyetlerinin 3.  çeyrekte önemli ölçüde durduğuna işaret ettiğini dile getirdi. 

Dört endeks değerinin de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilediğini ifade eden Yavuz Işık, “Yılın ikinci çeyreğinde %0,8 gibi oldukça düşük bir oranda büyüme gösteren inşaat sektörü yılın üçüncü çeyreğine de oldukça yavaş bir giriş yapmıştır. Yeni ekonomik koşulların etkisi ile faaliyetleri yavaşlamış olan inşaat sektörü, ağustos ayında son 20 ayın en kötü aylık performansını sergilemiştir. Konut kredi faizindeki artış, yükselen maliyetler, kurdaki hareketliliğin yarattığı belirsizlik, hane halkının talebini ötelemesi, Bayram tatili gibi pek çok unsur ağustos ayında inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Bütün bunlar inşaat faaliyetlerinde son 3 yılın en zayıf ağustos ayını beraberinde getirmiştir.”  dedi.

Hazır Beton Endeksi hakkında

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.