Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı. Bizi dışa karşı kırılgan yapan tek önemli faktör. Irak’ta olup bitenler, cari açığımızı olumsuz etkileyecek" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şekerbank’ın düzenlediği "Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı" konferansına katıldı. Türkiye’nin ciddi bir cari açığı olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, "Bu cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı. Bize dışa karşı kırılgan yapan tek önemli faktör. Jeopolitik gerginlikler maalesef bir risk faktörü. Irak’ta olup bitenler cari açığımızı olumsuz etkileyecek. Son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme. Aynı şekilde Rusya, Ukrayna’daki gelişmeler bizim açımızdan olumsuz. Ama bu sene cari açığı aşağı çeken faktörler var. En büyük ticaret ortağımız Avrupa, resesyondan çıkıyor, Ortadoğu inşallah daha istikrarlı olacak diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"SİYASİ İKTİDAR TEHDİT ALTINDA DEĞİL"
Türkiye’de siyasi istikrarın bir tehdit altında olmadığını belirten Mehmet Şimşek, "Türkiye’de çok tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların, bu iddiaların önemli bir kısmının siyasi motivasyonlarla ortaya atıldığı seçim sandıklarından çıkan sonuçlarla ortaya çıkmış oldu. Yakında cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Onun da muhtemelen rahat bir şekilde geçeceğine ilişkin yine bu sonuçlar destekleyici" şeklinde konuştu.
Alt yapı konusunda küresel ölçekte çalışmaların olduğunu hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti: "Marmaray’ı bitirdik. Şu an arabalar için çift katlı bir tünel yapıyoruz, üçüncü köprüyü yapıyoruz, İzmir, İstanbul otobanını yapıyoruz. Bunların çoğu da yap-işlet-devret projeleri."

"ŞİRKETLER HALKA AÇILMALI"
Mehmet Şimşek, "İç talebi biraz ılımlı tutuyoruz. Kurda bir miktar değer kaybı söz konusu. Altın ithalatı geçen sene abartılı bir düzeydeydi. Bu sene muhtemelen öyle olmayacak. Ve turizm beklediğimizden daha iyi şekilde gidiyor. Borsa’nın değerinin milli gelire oranında yükseliş var ama gelişmekte olan ülkelerin epey gerisindeyiz. Çünkü Türkiye’de aileler şirketlerini halka açmak istemiyor. Bunu değiştirmemiz lazım. Şirketlerin halka açılması lazım. Bizim mutlaka daha çok şirketi Borsa’ya açmamız lazım. Sermaye piyasayı kanununu yeniden derledik topladık. Dünyanın en iyi kanunların, uygulamalarını baz aldık" diye konuştu.

"YOLSUZLUK ALGISININ EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELER ARASINDAYIZ"
Yolsuzlukla daha çok mücadele dilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Şimşek, "Türkiye, 2002 yılında 102 ülke arasında 62’inci sırada. Yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasındayız. 10 yıl sonra Türkiye, 177 ülke arasında 53’üncü sırada. Bu iyi bir yer mi? Değil. Daha çok mücadele etmemiz lazım. Ama şunu da kabul edelim şu son 11-12 yılda Türkiye’de yolsuzlukla mücadelede başarı vardır. Son tartışmalar esas itibariyle siyasi motivasyonlarla yapılan tartışmalardır" dedi.

"ÇALIŞMA ÇAĞINDAKİ NÜFUS HIZLA ARTIYOR"
Türkiye’nin demografik yapısı son derece elverişli olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Türkiye’de çalışma cağındaki nüfus Avrupa Birliği ortalamasının nerede ise 8 katı hızla artıyor. Yani Türkiye artık altın dönemine girmiş durumda. İşte o nedenle reformlar önemli, işgücü piyasası reformları çok önemli. Çünkü bizim bunları çalıştırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
(İHA)