Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) geleneksel hale gelen Kartepe Zirvesi’ne katılarak bir sunum yaptı. 2012’de Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisinin işsizlikle mücadele ve istihdam artışı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, işsizliğin azalmasına rağmen 2001’den itibaren yüzde 10’a oturarak kronik hale geldiğini söyledi.

TÜİK verilerine göre 1996’da işsizlerin yüzde 19’unun 35-54 yaş arasında iken 2011’de bunun yüzde 35’e çıktığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şu bilgileri verdi: Kadınlarla 11’inci olurduk “35-54 yaş demek ailesi çocuğu olan insanlarda işsizlik artıyor demektir. Bizim geleceğimiz açısından daha büyük yapısal problem ile karşı karşıyayız. 15-24 yaş arasındaki gence ailesi bakar. 25- 35 yaş işsizi de aile idare eder. Ama 35-54 yaş arasında olanlar işsiz kalırsa onun evine bakacak kimse olmaz.’’ TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan Türkiye ile Güney Kore arasında ilginç bir karşılaştırma yaptı. Türkiye’nin 1980’lerin başında aynı düzeyde olduğu Güney Kore’nin bugün dünyanın 14’üncü büyük ekonomisi olduğunu hatırlatarak, “Bizim dengemizi bozan kadın istihdamı. Sadece Kore’nin kadın istihdamı ve verimliliğini yapsaydık dünyanın 11’inci ekonomisi olacaktık. Kadınların iş gücüne katılımı noktasında zihniyet reformunu gerçekleştiriyor olmamız lazım” diye konuştu.

Sanayi Anadolu’ya kayıyor

Rifat Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda İSO’nun 1000 sanayi şirketi içinde 155’inin Anadolu’ya kaydığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Müthiş bir hareketlilik ve dinamizm var. Bizim, onun önünü açıyor olmamız lazım. Anadolu’yu Avrupa’ya tren yolu ile bağlayacak Balo Projesi’ni hayata geçirdik. Bu proje Anadolu’yu Gümrük Birliği’ne sokacak’’ dedi.

TOBB’dan ben kendim gidiyorum TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Mayıs 2012’de yapılacak TOBB seçimleri ile ilgili değerlendirme yaptı.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bazıları yazıyor ‘gidiyor’ diye. Ben kendim gidiyorum. Kanuna o maddeyi koyduran benim. Yasa olmasa seçilmek isterdim. Onun için yasaya maddeyi ben koydurdum. Bunun şahidi Ali Coşkun’dur.” Çekte giden hapis TTK ile dönüyor Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) devrim niteliğinde bir yasa olduğunu, ancak itiraz ettikleri maddeler bulunduğunu söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Vadeli çekten hapsi kaldırdık ama TTK’da birçok suça hapis var. Ekonomik suça ekonomik ceza ise hapis cezası olmaz” dedi. Şeffaflığı sonuna savunduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Benim şirketimdeki hesap bir başkasını ne ilgilendiriyor. Benim ne kadar param var ne ilgilendiriyor” uyarısı yaptı

Meslek liselerinde bize sorulmadı

Gündemde olan “4+4+4” kademeli eğitim sistemiyle ilgili görüşünü de açıklayan Hisarcıklıoğlu, eğitimde özgürlükten yana olduklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “İster adına imam hatip, ister dini eğitim... Ne derseniz deyin. Aileler çocuklarına dini eğitim aldırmak istiyorsa, bunun önünün kapatılması kadar büyük yanlış olamaz” diye konuştu. Mesleki eğitimin içinde işadamlarının olmamasını eleştiren Hisarcıklıoğlu, “Benim ne elemana ihtiyacım olacağına ben değil devletim karar veriyor. Yanlışlık burada” şeklinde konuştu