ORDU (AA) - Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, fındık ihracatında, akredite olmuş laboratuvarlarda ürünün aflatoksin ve diğer analizlerinin hassasiyetle yapıldığını ve bu analiz sonuçlarının speklere uygun olması halinde ürünün satışa çıkarılıp nihai tüketiciye ulaştırıldığını bildirdi.

Kahraman, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin, Türk fındığını, "ithal edilen en tehlikeli ürünler" listesine almasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ziver Kahraman, Türkiye'nin fındık üretim ve ticaretinde lider olduğunu ve bu liderliğin de yeni olmadığını vurguladı.

Fındığın, gerekli kontrollerden geçirildikten sonra ihraç edildiğini belirten Kahraman, "Hakim pazar olan AB ülkelerinden Almanya ve İtalya en çok fındık ihraç ettiğimiz ülkeler olup, bu ülkelere ve dünyanın diğer yaklaşık 100 ülkesine fındık ihraç ederken akredite olmuş laboratuvarlarda aflatoksin ve diğer analizler hassasiyetle yapılmakta ve bu analiz sonuçları speklere uygunsa ürün satışa çıkarılıp nihai tüketiciye ulaştırılmaktadır. Bu silsilenin hiçbir noktası el yordamıyla ya da kontrolsüz değildir." ifadesini kullandı.

Coldiretti'nin, hiçbir kanıt ortaya koymadığını ve algı yönetimi yapmak niyetinde olduğunu bildiren Kahraman, şunları kaydetti:

"Konuya dikkat çekerek gündem oluşturup suyu bulandırma derdindedir. Türkiye'de bu konuda yoğun bir gündem ve ürünlerimizi aklama çabası, hatta seferberliği olacağı ve bu süreçte istesek de istemesek de fındık ihracatı yaptığımız diğer ülkelerin temkinli davranıp bir müddet Türk fındığı almayacakları gibi bir gizli düşünce saklı. İtalyan fındığının dünya pazarında Türk fındığından önce tercih edilebilir hale gelmesi, elbette Türk fındığını itibarsızlaştırmak ve bir takım 'tarife dışı engellerin' uygulanmasını sağlayacak lobicilik faaliyetleriyle mümkündür. Söz konusu konfederasyon haksız rekabet şartlarını oluşturacak bir manipülasyona başvurmaktadır. Merkezi otoritelerimiz tarafından bu asılsız ve çirkin iddialarda bulunan konfederasyon hakkında uluslararası düzeyde cezai müeyyidelerin bile gündeme gelmesi ihtimal dahilindedir. Konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş'un anında ve çok sert bir demeç vermiş olması, fındık sektöründeki tarafların bu oyuna gelmeyeceğinin de göstergesidir."

Kahraman, "Ne yazıktır ki, bu tür üretici örgütlenmeleri sırf popülizm adına dünyanın birçok ülkesinde benzer tavırlar içine girmektedir. Sanıyorlar ki, spekülasyonlarla, dedikodularla, algı yönlendirmesi, hedef gösterme ve ithamlarla çok kazanacaklar. Temsil ettikleri kesimlerin sorunlarını piyasa teamüllerine göre çözecek yeterlilikleri ve yetenekleri olmadığını kabul edip de köşeye çekilmek yerine piyasa dokusunu bozacak manipülasyonlara yönelmekte, üretim, katma değer, kalite ve verimliliği bir yana bırakıp, etik kurallardan uzak, safi rant yaratma kaygısı içine girmektedirler." değerlendirmesinde bulundu.