“Türkiye-Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması”nın imza töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘İthalatta Yerinde Gümrükleme’ ve ‘İzinli Alıcı’ uygulamalarıyla ithalatta yeni bir dönemi başlattıklarını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ürünlerin piyasaya daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak taşınması için işlem maliyetlerini azaltan ve ticareti destekleyen önemli düzenlemelerin altına imza attı. Yeni uygulamaların uluslar arası düzeyde kullanılması kapsamında bugün İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda “Türkiye-Güney Kore Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması” imzalandı. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Beak Un-Chan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, iş adamları, sanayici ve ithalatçılar katıldı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ilk olarak Türkiye ile Güney Kore’nin tarihten gelen dostluğundan bahsetti. Yeni uygulamanın uluslararası düzeyde ilk anlaşma olduğuna vurgu yapan Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Kore ile imzalayacağımız anlaşma ülkemizde geçen sene başlattığımız Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasını uluslar arası düzleme taşıyan ilk adım olması bakımından önem taşıyor. Türk ve Kore halkları arasındaki ilişkiler asırlar öncesine kadar uzanmaktadır. Biz Anadolu’ya gelmeden önce atalarımız, Asya’da Kore halkıyla komşuydu. Atalarımızın komşu olmasından gelen dostluğu, her iki ülkenin geleneklerinde hala görmek mümkündür.. Tarihi bağlarımızın yüzyıllar öncesine dayandığının en güzel kanıtlarından biri, Türkçe ve Korece’nin aynı kökenden gelmesidir.”
Yazıcı, Türkiye ve Güney Kore’nin dünya ekonomisindeki durumunu da değerlendirdi. İki ülkeyi “yükselen güç” olarak nitelendiren Bakan Hayati Yazıcı, “Türkiye ve Kore Cumhuriyeti, siyasi ve ekonomik bakımdan Asya kıtasının batı ve doğu uçlarında yükselen iki güçtür. Her iki ülkede dünyanın değişimine ayak uydurmuş ama kendi kültürlerini korumuş, geleneksel değerlere sahip çıkmıştır. Her iki ülke de G-20’nin aktif üyeleridir. Bu bağlamda, bölgesel ve uluslar arası istikrarın sağlanması konusunda ortak çalışmalar yapıyoruz. Keza bölgesel ve uluslar arası konularda benzer politikalar izliyoruz ve bu alanlarda yakın işbirliği içindeyiz. Bugün imza töreni için bir araya geldiğimiz Karşılıklı Tanıma Anlaşması ile de Türkiye ve Kore arasındaki köklü ilişkileri daha da güçlenecektir. Başta ekonomi, ticaret ve yatırımlar olmak üzere, her alandaki işbirliğimizin çok daha derinleşeceğine ve zenginleşeceğine samimiyetimle inanıyorum. Bu istikamette karşılıklı irade ve kararlılığımız son derece güçlüdür” dedi.

“İTHALATTA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR”
Bakan Yazıcı gümrük işlerinin daha kolay ve hızlı bir hale gelmesi için yeni uygulamaların hayat geçirildiğini açıkladı. Yazıcı yürürlüğe giren uygulamalar ile ithalatta yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Yazıcı, şunları söyledi:
“Bugün ithalatta da yeni dönem başlatıyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü kapsamında İthalatta Yerinde Gümrükleme ve İzinli Alıcı uygulamalarıyla gümrük işlemlerini hızlandırıyoruz. İthalatta Yerinde Gümrükleme ve İzinli Alıcı uygulamaları için Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği 21 Mayıs 2014’te yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle geçen sene yayınladığımız yönetmeliğin kapsamını oldukça genişlettik ve dolayısıyla geçen sene yayınladığımız yönetmelik yürürlükten kalktı. Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasıyla alakalı tüm süreç 21 Mayıs’tan bu yana yeni haklar ve basitleştirme usulleri getiren yeni yönetmelik ile devam etmektedir.”
Güney Kore ile yapılan dış ticaret rakamları hakkında bilgiler veren Hayati Yazıcı 2002-2012 yılları arasında dış ticaret hacminin 6,5 kat arttığını ifade etti. 2013 yılında dış ticaretin 6 milyar 548 milyon dolara ulaştığını açıklayan Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının tüm faydalarının azami derecede istifade edebilmek ise bu statünün diğer ülkelerde de tanınması ile mümkündür. Bu da gümrüklerden-gümrüklere etkin bir iş birliği niteliğinde Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları sayesinde olmaktadır. Bugünkü imzaladığımız anlaşma bu nedenle çok önemli. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsündeki firmalarımız bugün Güney Kore ile imzaladığımız anlaşma çerçevesinde her iki ülkede de aynı haklara sahip olacaktır. Yani biz onların Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsündeki firmalarını tanıyacağız, onlar da bizim. Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsündeki bir firma Türkiye’de hangi haklara sahipse Güney Kore’de aynı haklara sahip olabilecek. Anlaşma, Güney Kore ile olan ticari faaliyetlerimizi kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın refakatinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Beak Un-Chan anlaşmalara imzayı attı. Tören sonunda Bakan Yazıcı Türkiye’de Yetkilendirilmiş Yükümlü olan 14 firmaya sertifikalarını takdim etti.
(İHA)