Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, artık 3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacağını belirterek, "Kampanyaların başı sonu belli olacak. Başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan bir kampanyalı satış kesinlikle bundan sonra yapılamayacak" dedi.
Bakan Canikli, Bakanlık’ta bir basın toplantısı düzenleyerek TBMM’de kabul edilen yeni perakende ticaretin düzenlemesi ile ilgili kanun hakkında bilgi verdi. Kanunun esnaf ve sanatkârın korunması ve alanın kurallara bağlanması bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Canikli, kanunun amaçlarından birinin bu alanın kurallara bağlanması, diğerinin ise formatının ve işleyiş biçiminin değişmesiyle nispeten zayıf konuma düşen esnaf ve sanatkarın desteklenmesi olduğunu vurguladı. Canikli, esnaf ve sanatkârın korunmasına yönelik kuralları aktararak, "Uzun yıllardan beri esnaf, sanatkar ve tedarikçinin şikayet konusu olan büyük mağazalara mal teslimi yapan küçük işletmelerin, kuralların bunlar tarafından belirlenmesi nedeniyle mağduriyeti kaldıracak bir düzenleme. 30 günden daha az sürede bozulabilen malları alışveriş merkezlerine satan, küçük işletme konumundaki işletmelerin ve tacirlerin bu satış nedeniyle alacaklarını tahsilde çok sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tip ödemelerde süre 30 günü geçemeyecek” şeklinde konuştu.
Canikli, alışveriş merkezlerinde, perakende işletmelerde rafı bulunan kiracılardan ücretler alındığını hatırlatarak, “Sonradan tedarikçilere yüklenen bir ödeme söz konusuydu. Artık hiçbir şekilde bunlar tedarikçiden alınamayacak. Bunlar doğrudan ürünün satışını arttıracak mahiyette ve bu ispat edilebiliyorsa, bunlar alınabilecek. Üretici ve tedarikçinin yapacağı ödemenin kendi malının satış cirosunun arttırması halinde bu ödeme talep edilebilecek” ifadelerini kullandı.

"TÜKETİCİ BİLGİ SAHİBİ OLACAK"
Üreticinin kendi ismini ve logosunu ambalajda kullanabileceğini söyleyen Canikli, üreticinin markalaşmasını sağlayacağını ifade etti. Canikli, “Tüketici üretici hakkında olumlu olumsuz bilgi sahibi olabilecek” diye konuştu.
Bakan Canikli, kampanyalı satışların tasfiye halinde 6 ay, diğer hallerde 3 ayı geçemeyeceğini vurgulayarak, "3 aydan fazla kampanyalı satış yapılamayacak. Kampanyaların başı sonu belli olacak. Başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan bir kampanyalı satış kesinlikle bundan sonra yapılamayacak" şeklinde konuştu.
Outlet ve fabrika satış mağazalarının satış türünün özelliğini açıkça yazacaklarını kaydeden Bakan Canikli, satılan malın yüzde 70’inin indirimli olması ve sezon fiyatlarının belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Canikli, alışveriş merkezlerinin yüzde 5’ini esnaf ve sanatkarlara ayıracaklarını belirterek, kira rayiç bedeli üzerinden esnaf ve sanatkara verileceğini kaydetti. Canikli, sanat ve sanatçıya alışveriş merkezlerinde binde 3’ünün tahsis edileceğini söyleyerek, kira rayiç bedelinin dörtte biri kadar olacağını ifade etti. Kanunla esnaf belgesi zorunluluğunun kaldırıldığını ifade eden Bakan Canikli, çalışma izni için bu belge aranmaya devam edeceğini ve sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’na kayıtta bu belgenin istemeyeceğini belirtti.
Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) uygulaması ile ilgili de bilgi veren Canikli, “Artık perakende ticaret ile uğraşacakların bütün kurulmuş işlemleri buradan yapılacaktır. Bütün müracaatlar buradan yapılacak. Hangi kurumdan izin alınması gerekiyorsa o kurumdan izin alınacak” ifadelerini kullandı.
Çalışma saatlerinin valilikler tarafından belirleneceğini ifade eden Bakan Canikli, Türkiye genelinde ise bakanlık tarafından belirleneceğini kaydederek, “Yerel yönetimlere bırakılsaydı benzer sektörlerde farklı saatler gündeme gelebilirdi” dedi.
Alışveriş merkezlerinde acil müdahale ünitesi, ibadet yeri, çocuk oyun alanı gibi sosyal alanların oluşturulacağını vurgulayan Bakan Canikli, çalışma saatleri konusunda ise valilerin ve Bakanlığın esnek saat yetkisinin olması gerektiğini ifade etti.
(İHA)