GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 2015 ürünü fındığın "strese girme" tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, "Giresun ve yöresinde etkili olmaya başlayan kar yağışı, fındığın imdadına yetişti ve bitkinin strese girmesini önledi" dedi.

Keskin, merkeze bağlı Yukarıalınlı köyünde gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle ekim, kasım ve aralık aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, 2015 ürünü fındığın yalancı bahara kanarak erken doğum sürecine girmesine neden olduğunu belirtti.

Geçen yıl "yalancı bahar" nedeniyle fındıkta erken doğum sürecinin yaşandığını anımsatan Keskin, "Nisan ayının başında etkili olan kar yağışı dona neden olmuş ve 2014 fındığında çok ciddi kayıplar yaşanmıştı" diye konuştu.

Bu yıl da fındıkta "yalancı bahar" nedeniyle erken doğum sürecinin kendisini gösterdiğini vurgulayan Keskin, şunları kaydetti:

"Fındık bahçelerinde karanfiller görülmeye başladı. Ocak ayı sonlarına doğru yaşamamız gereken süreçleri bugünlerde yaşıyoruz. Bu da endişelenmemize yol açıyordu. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 2015 ürünü fındık, 'strese girme' tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyordu. Giresun ve yöresinde etkili olmaya başlayan kar yağışı, fındığın imdadına yetişti ve bitkinin strese girmesini önledi."