SAMSUN (AA) - Kavak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Taş, anız yangınlarının hububat verimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anız yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.

"Çiftçilerimiz daha önceleri hasat sonu toprak daha kolay işleniyor diye uyarılarımıza rağmen tarlalarında kalan sap ve anızlarını yakıyordu." diyen Taş, yasağa rağmen anız yangınlarının yaşandığına işaret etti.

Anız yakmanın doğaya verdiği zararlara işaret eden Taş, "Bu sene hasat zamanı incelemelerde bulunan teknik personellerimiz biçerdöver operatörlerine hasadın mümkün olduğu kadar alt kısımdan yapılmasını istedi. Şu anda arazilerimizdeki anızlar çok kısa. Tarımı zorlaştıracak durumda değil. Yaptığımız toplantılarda, gittiğimiz köy ve mahallelerde özellikle vatandaşlarımıza anız yakmanın kar yerine zarar getirdiğini anlatıyoruz." dedi.

Toprağın üst tabakasında yaşayan ve toprakta verimliği sağlayan mikroorganizmaların anızla yandığını belirten Taş, şu uyarılarda bulundu:

"Toprağı organik madde yönünden zenginleştiren bitki atıkları bu şekilde yok edilerek üründe verim kaybına yol açılmaktadır. Aynı zamanda anız yangını komşu ekili arazilere ve ormanlara da sıçrayabilmektedir. Bundan dolayı çiftçilerimizin tedbirli davranarak her yönüyle zararlı olan anız yakma uygulamasından kaçınması gerekir." dedi.