GİRESUN (AA) - Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, hava koşulları nedeniyle yüzde 99 rekolte kaybı yaşayan kestane balının fiyatının 200 liraya yükseldiğini söyledi.

Elevli, gazetecilere yaptığı açıklamada, kestane balı üretiminin mayıs - temmuz arasının gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu yıl mayıs - temmuz ayları arasında etkili olan yağışların kestane bal rekoltesine çok ciddi sekte vurduğuna işaret eden Elevli, "Yağışlar nedeniyle kestane balı rekoltemizde yüzde 99 kayıp söz konusu. Kestane balında belki de tarihin en az üretim yapılan dönemini yaşayacağız" dedi.

Kubilay Elevli, Giresun'un tahmini kestane bal rekoltesinin 5 - 6 ton civarında olacağını, bu durumun da bal fiyatının astronomik olarak artmasını sağladığını ifade ederek, "Bu yılki beklentimiz 5 - 6 ton. Çok az bir üretim söz konusu. Kestane balını piyasada bulmak artık çok zor hale geldi. Rekoltenin az olması nedeniyle de kestane balı adeta altın değerinde. Bu da fiyatı etkiledi. Geçtiğimiz yıl kestane balının kilogramı 60 - 70 liradan satılıyordu. Bu sene ise fiyat astronomik olarak artış gösterdi. Kestane balının fiyatı şimdiden 200 liraya ulaştı. Piyasada çok az bal olduğu için fiyatın ne kadar daha yükseleceğini bilemiyoruz" diye konuştu. 

Birlik olarak oluşturdukları bir komisyon tarafından il genelinde rekolte kaybıyla ilgili incelemeler yaptıklarını, hazırlıkları bir raporla da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak kestane balının bir kaç gün önce afet kapsamına alınmasını sağladıklarını dile getiren Elevli, şunları aktardı:

"Giresun'da mayıs - temmuz ayları arasının etkili olan yağışlar kestane balı üreticileri için adeta bir felaket oldu. Yaptığımız araştırmalar sonucu kestane balı rekoltesinde bu yılki zarar yüzde 99 oranında. Bu da 'afet' demek. Yaptığımız girişimler sonucu rekoltedeki kayıp nedeniyle kestane balını afet kapsamına aldırmayı sağladık. Üreticilerimizin arıcılıkla ilgili aldıkları krediler bir yıl ertelendi. Bu da üreticilerimizin biraz olsun nefes almalarını sağladı.!

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, yağışlar nedeniyle çiçek balında da rekoltenin istedikleri düzeyde gerçekleşmeyeceği yönünde tahminlerinin olduğunu sözlerine ekledi.