Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yurtkur Öğrenim ve Harç Kredilerinde borçlu olan 311 bin kişi kanundan yararlanmak üzere başvurdu ve 1.2 milyar TL alacak yapılandırıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi için 956 bin kişi başvurdu ve 1.7 milyar TL yapılandırıldı. Trafik para cezası için 1.3 milyon kişi başvurdu ve 1.4 milyar TL yapılandırıldı” dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un sonuçları hakkında basın toplantısı düzenledi. Ağbal, “Motorlu Taşıtlar Vergisi için 956 bin kişi başvurdu. 1.7 milyar TL yapılandırıldı. Trafik para cezası için 1.3 milyon kişi başvurdu ve 1.4 milyar TL yapılandırıldı. Köprü ve otoyollardan usulsüz geçiş nedeniyle borçlu olan 90 bin kişi yasadan yararlanmak üzere müracaat etti ve bu kapsamda 271 milyon TL alacak yapılandırıldı. Yurtkur Öğrenim ve Harç Kredilerinde borçlu olan 311 bin kişi kanundan yararlanmak üzere başvurdu ve 1.2 milyar TL alacak yapılandırıldı” açıklamasında bulundu.
Spor kulüplerine de 36 taksitle 72 ayda ödeme imkanının sunulduğunu kaydeden Ağbal, “Spor kulüplerimizden 166 spor kulübü kanundan yararlanmak üzere başvurdu. Başvuran kulüplerimizin borçları 552 milyon TL olarak yapılandırıldı. 6736 sayılı kanun, belediyelerimize de borçlarının yapılandırılmasında 144 aylık taksitlendirme öngördü. Bu kapsamda bin 148 belediye başvurdu ve 3.6 milyar TL alacağı yapılandırıldı. 6736 sayılı kanun ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve stok yoluyla çözüme kavuşturulması ve bu sayede vatandaşlarımızın yargıya intikal eden ihtilaflar nedeniyle yaşadığı belirsizliklerin de ortadan kaldırılmasına imkan vermiştir. Bu düzenlemeden yararlanmak üzere 39 bin mükellefimiz başvuru yaptı. Vergi incelemeleri ve takdir işlemleri sonucu ortaya çıkan vergiler için açtıkları davadan yaklaşık 39 bin mükellefimiz vazgeçmiş oldu. Bu kapsamda 44 bin ihtilaflı dosya sonlandırıldı ve 2.8 milyar TL alacak kesinleşerek yapılandırılmış oldu. 6736 sayılı kanun, halihazırda devam eden vergi inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacakları da kapsama almıştır. İncelemeli olan işletmelerde inceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkanlarından faydalanabileceklerdir. Bu hüküm bugünden sonra bitecek incelemelere de uygulanabilecek” diye konuştu.
Bugüne kadar biten incelemeler üzerine yapılan başvuruları da paylaşan Ağbal, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:
“İnceleme safhasındaki alacaklarla ilgili hükümler kapsamında 113 bin 365 mükellef, inceleme üzerine çıkan vergilerle ilgili olarak yapılandırma başvurusunda bulundu. Yeniden yapılandırma kanunundan yararlanmak üzere pişmanlık hükümleri çerçevesinde 32 bin 692 mükellef 127 bin 175 adet beyanname verdi. Bu kapsamda 544 milyon TL alacak yapılandırılmış oldu. 6736 sayılı kanunla yaptığımız önemli düzenlemelerden birisi de, matrah artırımı hükümleriydi. Mükelleflerimize belli bazı vergi türleri için daha önce yapmış oldukları beyanlarını belirli oranlarda arttırmak suretiyle geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmama imkanı sağladık. Matrah artırımı hükümleri çerçevesinde, 191 bin 485 gelir vergisi mükellefi, matrah artırımında bulundu. Bu kapsamda 1.8 milyar TL gelir vergisi ödenmek üzere tahakkuk ettirildi. 210 bin 87 kurumlar vergisi mükellefi de matrah artırımında bulundu. Bu kapsamda 7.1 milyar TL kurumlar vergisi ödenmek üzere tahakkuk ettirildi. Gelir stopaj vergisinde de vergi artırımı düzenlemesi yapmıştık. Bu hükümden yararlanmak üzere 9 bin 337 mükellef beyanda bulundu ve bu beyanlar üzerine 324.4 milyon TL gelir kurumlar vergisi stopajı tahakkuk etmiş oldu. Katma değer vergisinde de biliyorsunuz vergi artırımı imkanı getirmiştik. Katma değer vergisinde vergi artırımından yararlanmak üzere 353 bin 914 mükellef beyanda bulundu. Bu kapsamda 7.3 milyar TL katma değer vergisi ödenmek üzere tahakkuk ettirildi.”
(İHA)