Yukarıdaki yazılan tariflerden birine uyuyorsanız ya da aynı düşüncelere sahipseniz aşağıdaki yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
 
Kredi ödemek – kira ödemek karşılaştırmalarında net karara varmak için, bir takım varsayımları göz önünde bulundurarak detaylı bir hesap yapmak gerekmektedir. Aşağıdaki yazımızda bu hesaba dahil edilmesi gereken oldukça önemli konulardan bahsedeceğiz.
 
Ev Kredisi Kullandığınız Senaryo
 
İlk olarak ev kredisi kullanmak için elinizde bazı istisnaların dışında mutlaka biraz peşinatınız olması gerekmektedir. Satın alacağınız konutun değerinin yüzde 25’ini peşin olarak ödemeniz BDDK tarafından yasal olarak mecburi tutulmuş bir koşul olduğundan dolayı bundan kaçış yoktur.
 
Örnek vermek gerekirse, 135.000 Türk Lirası değerinde bir konut için yaklaşık 35.000 Türk Lirası peşinatınızın olması gerekmekte ve ev kredisini ancak geriye kalan 100.000 Türk Lirası için kullanabilirsiniz.
 
Bugünün koşullarında 100.000 Türk Lirası ev kredisi için on yıl vadede aylık taksitleriniz 1.346 Türk Lirası olacaktır. Öncelikle bu rakamın sizin bütçenizi zorlamayacak bir durumda olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
 
Kredinin on sene boyunca toplam geri ödemesi ise yaklaşık 161.500 Türk Lirası olmaktadır. Ev kredisi kullanmanızdan ötürü ödeyeceğiniz kredi tahsis bedeli, bilirkişi ve ipotek tesisi ücreti toplamı yaklaşık 1.000 Türk Lirası olmakta. Bu koşullar altında 100.000 Türk Lirası’nı on yıl vade ile almanız halinde faiz ve masraf totali 62.500 Türk Lirası, anaparanız da dâhil toplam üzere ödemeniz 162.500 Türk Lirası olacaktır.
 
Biraz detaylı bir hesaplamayla bugün 135 bin Türk Lirası’na aldığınız konutun değeri 10 yıl sonra 362 bin Türk Lirası olacak ve bu halde evin değer artışından elde ettiğiniz kazanç yaklaşık 227 bin Türk Lirası olacaktır. Hesaplanmış olan bu kârdan yukarıda hesapladığımız kredi toplamlarını düşersek kârınız net olarak 164.500 Türk Lirası olacaktır. Konutu alırken ödemeniz gereken yüzde 2 tapu harcı ve emlakçı komisyonunu da eklerseniz bile durum çok fazla değişmiyor, net kârınız 159 bin Türk Lirası ediyor.
 
Ülkemiz gibi gelişen ve nüfusu her geçen zaman büyüyen bir bölgede ev kredisine verdiğiniz faize pek fazla yanmayın, çünkü oldukça yüksek bir oranda aldığınız konutun değer artışı ödeyeceğiniz faizlerin çok daha fazla üzerinde olacaktır.
 
Haberin Devamı İçin: Konut Kredisi mi Kiracılık mı
Diğer Emlak Haberleri için dost sayfamızı ziyaret edebilirsiniz