BARTIN (AA) - Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Maksat Chakiyev, “İki ülke arasındaki her türlü ilişkinin kuvvetlenmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Chakiyev, Bartın Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmak, kültür, turizm ve sanayi alanındaki yatırımlarla ilgili istişarede bulunmak amacıyla kente geldiklerini söyledi.

Sadece hükümetler ve devletler arasında değil, bölgeler arasında da ilişkileri güçlendirmek istediklerini, iş birlikleriyle büyük potansiyeli harekete geçirebileceklerine inandıklarını ifade eden Chakiyev, şöyle konuştu:

“Ekonomik potansiyel olarak geleceği güçlü ülkeler arasında yer alan Kırgızistan, mayısta Gümrük Birliği'ne giriyor. Birlikte Rusya, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan olmak üzere 5 ülke yer alacak. Bu ülkeler arasında gümrük sınırları açılacak, gümrük fiyatları olmayacak. Bu açıdan Kırgızistan’ın potansiyeli büyüktür. Ülkemiz, ham madde ve insan gücü olarak avantajlara sahiptir. Tabii bu avantajların hayat bulabilmesi de Bartın’dan ve Türkiye’den gelecek yatırımcılarla olacaktır.

İki ülke arasındaki her türlü ilişkisinin kuvvetlenmesi için elimizden geleni yapacağız."

- "Orta Asya’da en uygun vergilendirme ülkemizdedir"

Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği Müdürü Azamat Camankulov da 16 Aralık 1991’de Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı.

İki ülke arasında eğitim, kültür, ticaret, ekonomik, ulaştırma, iletişim ve askeri alanlarda 200’ü aşkın anlaşma imzalandığını aktaran Camankulov, şöyle devam etti:

"Kırgızistan’da Türkiye, AB ve bazı Asya ülkeleri olmak üzere 61 ülkenin vatandaşları için vizesiz rejim durumu vardır. Orta Asya’da en uygun vergilendirme de ülkemizdedir. 27 ülkeyle yabancı yatırımın korunması ve teşvikiyle ilgili imzaladığımız anlaşmanın yanı sıra Kırgızistan'ın enerji maliyetleri Rusya ve Kazakistan’dan daha düşüktür. Sovyet ülkeleri arasında Dünya Ticaret Örgütü organizasyonuna ilk giren Kırgızistan, bugün 145 ülkeyle ticaret yapmakta, 82 ülkeye ihracatı bulunmaktadır. Kırgızistan, ortalama 180-230 dolar olan aylık işçi maaşıyla yatırım açısından ucuz, insan gücüyle de avantajlı bir ülkedir."

Camankulov, "Kırgızistan’da Türk ürünleri için nasıl değerlendirme yapılıyor" sorusu üzerine “Ülkemizde Türk malı, 'kalite' demektir. Kırgız halkı, kalitesi nedeniyle Türk ürünlerini tercih etmektedir. Ülkemizde tüketilen en çok Türk ürünleri ise tekstil ve gıdadır" şeklinde konuştu.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır da Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmak için üzerlerine düşen görevi yerine getirme gayretinde olacaklarını vurguladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Askat Akibayev, Kırgız iş adamları Tokombayev Nurlan ve Sergei Danilenko’nun da aralarında yer aldığı heyet, Bartın OSB’deki fabrikaları ziyaret ederek firma yetkililerinden bilgi aldı.