ORDU (AA) - Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu sezon kivi rekoltesinde düşüş beklendiğini söyledi.

Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ay sonra hasadına başlanacak kivinin rekoltesinin belirlenmesi için komisyonun toplandığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Kivi Üreticileri Birliğinin oluşturduğu komisyonun üyelerinin rekolte belirlemek için sahada çalışma yürüttüğünü ifade eden Uzunlar, çalışmaların bu ay içinde tamamlanmasının beklendiğini dile getirdi.

Uzunlar, kivi üretiminin gerçekleştiği illerin tamamında aynı anda rekolte belirleme çalışmasının yürütüldüğüne işaret ederek, "Ordu'da ilk tespitlerimize göre sahil kesimde kivi rekoltesinde sorun yok ancak orta ve yüksek kesimlerde kivi yok denecek kadar az. Dolayısıyla bu sezon kivi rekoltesinde düşüş bekleniyor. Gerçek rakamlar yapılacak çalışmanın tamamlanmasının ardından kamuoyuna duyurulacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kivi üretiminin en çok orta ve doğu Karadeniz'de gerçekleştirildiğini anlatan Uzunlar, "Bunun dışında Mersin ve Çanakkale gibi illerimizde de üretim mevcut ancak en çok üretim yapılan il Yalova, Ordu ve Rize'dir. Buralardaki üretim diğer illere oranla çok çok fazladır." diye konuştu.

Uzunlar, Türkiye'nin ürettiği kiviyle iç tüketimin ancak yüzde 40'ının karşılandığını belirterek, "Yüzde 60 açığımız var. Bu açık da başta İran olmak üzere çeşitli ülkelerde ithal edilen ürünle kapatılıyor. Türkiye olarak bu açığı kapatacak toprağa ve çiftçiye sahibiz. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde üretime daha ağırlık verilmeli. Eğer ilk yıllarda olduğu gibi üretime ağırlık verilirse bu açık kapanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf Uzunlar, kivi üreticisinin aynı fındık ve arıcılıkta olduğu gibi desteklenmesini isteyerek, şunları söyledi:

"Kivi üreticileri olarak ilgili kurumlardan destekleme bekliyoruz. Eğer bu üretici desteklenirse daha fazla üretim olur ülkenin kivi açığı kapanır. Şu ana kadar atılan bir adım yok ancak bizler bir an önce bu çalışmanın yapılmasını bekliyoruz. Bu üretici desteklemeyi hak ediyor. Çünkü kivi çok hassas bir ürün. Bu ürünün de yetiştirilmesi için her birimiz büyük zahmetler çekiyor. Birilerinin artık bu zahmetimizi görmesi lazım."