Kart bilgileriniz bilgisayarlarda kayıtlı kalabiliyor ve güvenli çıkış yaptığınızı zannediyorsunuz fakat sizden sonra vilgisayar başına oturacak kişiler sizin kart bilgilerinize ulaşabilir.

“İnternette işlem yaptıktan sonra kredi kartı bilgilerimizin güvenlik kodu haricinde otomatik olarak geldiğini fark ettik” diyen vatandaşlar yaşadıkları sıkıntıları Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle dile getirerek bilgisayar kullanıcılarına uyarılarda bulundular:


KART BİLGİLERİM HALA EKRANDA
“İnternetten alışveriş yaptıktan sonra kredi kartı bilgilerimin güvenlik kodu haricinde otomatik olarak geldiğini fark ettim. Tabi hemen telaşa kapılmayarak kullandığım browser (chrome) tarama geçmişini temizleme işlemini yaparak tekrar denedim ve halen bilgilerimin görüntülendiğini gördüm. Ben emin olmak adına aynı bilgisayarda kullandığım diğer iki browser (internet explorer, firefox) da aynı işlemi tekrarladığımda sonuç aynı.Yetinmedim işyerindeki diğer iki bilgisayardan (daha önce bu sitelere tarafımdan girilmemiş iki bilgisayar) siteye üye girişi yapıp fırsat al dediğimde yine aynı şekilde kredi kartı bilgilerimi gördüğümde bunun benimle alakalı olmadığını net bir şekilde anladım.Tabi hemen firmaya konuyla alakalı mail yazdım ama benimde tahmin ettiğim en basit cevabı verdiler, konu sizin kullandığınız browser sürümü ile ilgili diye. Tabi ben gerekli açıklamalar (yukarıda bahsettiğim browser denemeleri) ve kendi bilgisayarımdan ve diğer alakasız bir bilgisayardan aldığım kredi kartı bilgilerimin gösterildiği ekran görüntüsünü de ekleyerek tekrar mail yazdım. Karşılıklı 15 mail gidip geldi ve üç defada 444’lü numaradan arayarak durumu düzeltmelerini kredi kartı bilgilerimin siteden silinmesini istedim ama bu bilgilerin kaydedilmediğini söylediler. En son gelen mail tirajı komik bilgilerin teknik ekip tarafından silindiği. Kredi kartı bilgilerim halen görüntülenmekte. Alışveriş yapanlar dikkat diyorum.”


GÜVENLİ ÇIKIŞ YAPTIĞINIZI DÜŞÜNMEYİN
“Google Chrome tarayıcı kullanarak sisteme giriş yapıyorum. Bankacılık işlemlerimi gerekli menü adımlarından gerçekleştirdikten sonra ‘Güvenli Çıkış’ butonuna basıyorum. Ancak "Pop-Up engellendi" şeklinde uyarı veriyor ve tarayıcını .’Geri’ , ‘İleri’ butonlarıyla, aktif olarak işlem yapamama rağmen yaptığım her işlemi ve her bilgiyi görüntüleyebiliyorum. Ben güvenli çıkış yaptığımı zannedip benden sonra bilgisayara oturacaklar istedikleri bilgileri elde edebilir. Güvenlik zafiyetinin giderilmesi konusunda, mağdur olmamak açısından acil önlem alması gerekiyor.”


KART BİLGİLERİM VERİ SİSTEMİNDEN SİLİNSİN
“Kredi kartı bilgilerimiz silinmiyor. Müşterilerin kredi kartı bilgilerini önceden haber vermeksizin, izin almadan saklıyorlar ve kredi kartını otomatik ödemeye alıyorlar. Siteden ayrılmak istendiğinde üye profilini kapatmıyorlar ve bilgileri silmiyorlar. Site yöneticileri siteden ayrılmak istiyorsanız siteye girmezsiniz olur biter diyorlar.Kredi kartı bilgilerimin firmanın veri bankasından silinmesini istiyorum.”


Gelen şikayetler sonrası açıklama yapan Deveci, bankalardan aldığı bilgileri vatandaşlarla paylaştı. Deveci, “Bilgisayarın güvenlik ayarlarından veya kullanılan tarayıcıdan kaynaklanabilir. Bankanın kullandığı ve desteklediği tarayıcılardan işlem yapılmalı. Bankanın desteklemediği bir browser ile işlem denediğinizde sorun yaşanıyorsa, aynı işlemi Internet Explorer browserından da denenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.