Eylül ayı ihracat rakamlarını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarına çattı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısında, açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Van’da eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, ihracatın geçen yılın eylül ayına göre 6,5 artışla 12 milyar 294 milyon dolar olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyet tarihinin eylül ayı rekoru kırıldığını ifade etti. 12 aylık ihracatın ise 4.2 artarak 157 milyar 654 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Büyükekşi, “İlk 9 ayda ihracat yüzde 5,7 artışla 118 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 4,2 artışla 157 milyar 654 milyon dolara yükseldi. Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline geçiş yaptı. Bunu kredi derecelendirme kuruluşlarının da objektif olarak görebilmesini ve değerlendirmesini bekliyoruz. Eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 669 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 517 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında en fazla ihracat artışını yüzde 99 ile mücevher, yüzde 92 ile tütün ve yüzde 40 ile savunma ve havacılık sanayii sektörleri yakaladı. Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 119 ile İran’a gerçekleşti. İran’ı yüzde 94 artışla Mısır ve yüzde 90 artışla Suriye takip etti" dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü belirterek, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredilendirilmesiyle ilgili yaptıkları değerlendirmede kredi kaybettiğini belirterek, “Olumsuz dualara rağmen, beklentilere rağmen birileri illa Türkiye aşağı düşecek, Türkiye büyümeyecek, Türkiye’nin ateş çemberinden dolayı ekonomisi ve sanayisi etkilenecek demesine rağmen, dünyanın birçok yerinde ekonomik ve siyasi olumsuzluklara rağmen Türkiye büyümesini ve ihracatını sürdürdü, reel anlamda milli büyümeyi sürdürdü ve Türkiye, çok farklı bir noktaya geldi. Türkiye’nin ihracatını artırarak, ülkenin başını dik edip namerde muhtaç etmemesini sağladıkları için emek veren ihracatçı ve sanayici tüm kardeşlerime teşekkür ederim. İhracat arttıkça Türkiye’nin dış borcu ve cari açığı azalıyor. İhracat, üretmek çok önemli. İhracatın yüzde 6,5 artması demek üretimin, istihdamın 6,5 oranında artması demektir" dedi.

"KREDİLENDİRME KURULUŞLARI KREDİ KAYBETTİ"
17 ve 25 Aralık süreci sonrası dünyanın Türkiye’deki beklentisini negatife çevirdiğini anlatan Bakan Zeybekci, "Dünya Türkiye’nin büyümesini aşağı yönde revize etti. Ben o zaman yılın ikinci yarısında bu kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin büyüme tahminlerini tıpış tıpış yukarı doğru revize edeceklerini söyledim. Temmuz ve ağustos ayında Türkiye’nin büyümesini revize ettiler. 12 yıldan beri Türkiye destanlar yazıyor. 2008’deki krizden sonra AB yerle bir olurken, Türkiye 6 milyon insanına iş sağlamış. Türkiye’nin büyümesini değerlendiren kredilendirme kuruluşları, Türkiye sınavında kredi kaybetti. Türkiye önümüzdeki dönemde ticari, siyasi, ekonomik, bölgesel, coğrafi anlamda çok önemli gelişmelere gebedir" diye konuştu.
Konuşmalarında çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda da bulunan Zeybekci, “Burada önemli üzüntüler yaşandı. 40 bin evladımızı kaybettik. Oralarda harcadığımız para 1,5 trilyon dolardır. Eğer o parayı kalkınma için, üretim ve ekonomi için yatırmış olsaydık Türkiye bugün farklı bir konumda olacaktı. Canlar gitti, mallar gitti, fırsatlar gitti, moraller gitti. Bundan sonra geleceğe umutla bakacağız” ifadelerini kullandı.
(İHA)