Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan 2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişi verileriyle, gözler 15,7 milyar dolar doğrudan yatırımın 2,24 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirerek ülkeler arasında birinci olan Avusturya’ya çevrildi.

Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Bekos, başta enerji olmak üzere birçok alanda yatırımlara imza atan Avusturyalı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Bekos, Avusturya’da yaşayan önemli orandaki Türk nüfusunun ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını söyledi.

Türkiye ile Avusturya arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl artarak devam ettiğini dile getiren Konstantin Bekos, Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği büyümenin ticaret hacmini artıran etkenlerin başında geldiğini vurguladı.

Bekos, Avrupa’da yaşanan ekonomik krize rağmen iki ülkenin de güçlü ekonomileriyle dikkati çektiğini dile girerek, şunları kaydetti: "Türkiye’nin gösterdiği ekonomik performans ve duruş, doğru yolu seçtiğini gösteriyor. Bu da ilişkilerimizi güçlendiriyor. Güçlü ekonomisiyle Türkiye, Avrupa’da dikkat çekmeye devam ediyor. Avusturyalı yatırımcılar da bunun farkında. Bundan dolayı yatırımlarımız buraya doğru yönleniyor. Bugün artık kriz nedeniyle Avrupa’ya daha az ilgi duyup Türkiye’ye daha çok konsantre olmaya başladılar."

Gurbetçiler ticareti tetikliyor

Geçmiş yıllarda enerji alanında yoğunlaşan Avusturya’nın Türkiye’ye yatırımlarının birkaç yıldır farklı alanlara kaydığını vurgulayan Bekos, Avusturya’nın ticaret sepetine tarım ve hayvancılık, güvenlik teknolojileri ile kış turizmini eklerken, önceki yıllarda belli sektör ve ürünlerde Avusturya’ya satış yapan Türkiye’nin de ürün ve sektör gamını çeşitlendirdiğini söyledi.

Bekos, Avusturyalı yatırımcıların Türkiye’de gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların istihdama da önemli katkılar sağladığını işaret ederek, "Avusturya’da bir tarafı Türk olan yatırımcılar var. Bunlar olduğu sürece iki ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye devam edecek. Görevim boyunca boş bir hafta geçirmedik. İş yoğunluğumuz iki ülke arasındaki ticaretin boyutunu gösteriyor" dedi.

"Yerli otoda işbirliğine hazırız"

Avusturyalı çok sayıda firmanın Türkiye’de otomobil yedek parçası alanında yatırımlarının bulunduğunu anımsatan Bekos, bundan dolayı Türkiye’nin yerli otomobil üretme çabalarını yakından izlediklerini söyledi.

Yerli otomobil üretilmesi konusunda geç kalındığı eleştirilerine katılmadığını dile getiren Bekos, şöyle konuştu: "Hiçbir şey için geç değil. Türkiye devlet desteğiyle bunu başarabilir.

Desteğin olacağını da yetkililerin açıklamalarından hissetmek mümkün. BMW ve Wolsvagen gibi markaların üretimine ev sahipliği yapan ülkemiz, bu alandaki tecrübesini Türkiye ile paylaşmaya her zaman hazır. Yerli otomobil konusunda da işbirliği yapabiliriz. Bunu başarabilirsek hem yeni iş alanları hem de yeni sektörlerin oluşmasına katkı sağlamış oluruz."