İSTANBUL (AA) - Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, kronik böbrek hastalığının sıklıkla sinsi seyrettiğini ve düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu belirterek, basit kan ve idrar testleri ile kolayca anlaşılabildiğini açıkladı.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü'nden Dünya Böbrek Günü nedeniyle yapılan açıklamada, dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı olduğu, Türk Nefroloji Derneği'nin Türkiye'de yaptığı bir tarama çalışmasında her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğu bildirildi.

Hastalığın dünyada ve Türkiye'de adeta salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması, birçok vakada erken teşhise imkan vermiyor. Türkiye'de 60 bini aşkın kronik böbrek hastası bulunuyor. Hastalığın farkında olunmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişiyor ve yaşam kalitesi bozuluyor.

Yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen böbrek hastalıkları sessiz fakat tehlikeli hastalıklar olarak tarif ediliyor. Böbrek hastalığı açısından risk altında olanlara 8 altın kural öneriliyor ve bunların yaşam tarzı olarak benimsenmesi tavsiye ediliyor. Bunlar; hareket etmek, kan şekerinin düzenli kontrolü, kan basıncına dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme ve normal kilo, yeterli miktarda sıvı alınması, sigara içilmemesi, gelişigüzel ilaç kullanılmaması ve yılda bir kez böbrek fonksiyonlarının kontrol ettirilmesi şeklinde sıralanıyor."