Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, bazı LPG'li araçların muayeneden geçememesinin, araçlara azami yüklü ağırlığı aşılacak şekilde tadilat yapılmasından kaynaklandığını belirterek, "Mevzuata uygun bir şekilde yapılan yakıt sistemi dönüşümlerini kapsamıyor" dedi.

Yüceulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerdeki "bazı LPG'li araçların muayeneden geçememesi' konusuna açıklık getirdi.

Araç muayenelerinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kusurlar tablosuna göre yapıldığını hatırlatan Yüceulu, trafik güvenliğinin sağlanması için ihtiyaç duyulması halinde kusurlar tablosuna gerekli değişiklikler yapıldığını ifade etti. Kusurlar tablosuna ilave edilen kusurların daha önce araçların muayeneleri onaylansa dahi değişikliğin ardından tüm araçlara uygulandığını belirten Yüceulu, tabloda yer alan tüm kusurların ilgili mevzuata dayanılarak trafik can ve mal güvenliğine olumlu ve olumsuz tüm etkileri düşünülerek belirlendiğini söyledi.

Bu anlamda 2011 yılına kadar yapılan uygulamalarda azami yüklü ağırlıkları belirtilmeyen veya ilgili tip onayı yönetmeliklerine uygun olmayan araçların bulunduğunun tespit edildiğini dile getiren Yüceulu, trafikte can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyan bu durumun kusurlar tablosu ile ilgili çalışmalarda ele alındığını kaydetti.

- 2,5 yıldır uygulanıyor

Yapılan değerlendirmeler sonucunda "araç özellikleri: azami yüklü ağırlığı araç cinsi/sınıfı ile uyuşmuyor" ağır kusurunun tüm araçları kapsayacak şekilde 24 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığını anlatan Yüceulu, şunları kaydetti:

"Basın yayın organlarında yer alan bazı LPG'li araçların muayeneden geçememesi hususu, araçlara azami yüklü ağırlığı aşılacak şekilde tadilat yapılmasından kaynaklanıyor. Mevzuata uygun bir şekilde yapılan yakıt sistemi dönüşümlerini kapsamıyor. 2011 yılından bu yana yürürlükte olan tablo dikkate alınarak yapılan araç muayenelerinde birçok LPG'li araç, azami ağırlığı aşmayan tadilat yapıldığı için muayeneden rahatlıkla geçti.

Örnekle anlatmak gerekirse, şoför dahil net ağırlığı 1365 kilogram, azami yüklü ağırlığı ise 1665 kilogram olan bir araç düşünelim. Bu araca 75 kilogram ağırlığında 4 kişi bindiği zaman 300 kilogram yük oluşturur. Net ağırlığın üzerine bu 300 kilogram eklendiğinde zaten aracın toplam ağırlığı azami miktar olarak belirlenen 1665 kilograma ulaşıyor. Bu araca hiç bir şekilde LPG ya da yükünü artıracak bir başka montaj yapılamaz. Yapılırsa aracın muyaneden geçmesi söz konusu olmaz.

Net ağırlığı 1285 kilogram olan azami yüklü ağırlığı ise 1650 kilogram olan 4 kişilik bir araçta, her bir yolcu 75 kilogramdan hesaplandığında aracın dolu ağırlığı 1585 kilogram olur. Dolu ağırlığı, azami yüklü ağırlığın 65 kilogram altında kaldığı için bu araca 65 kilogram yük getirecek kadar tadilat yapma izni veriliyor. Ancak bunun üzerindeki bir ağırlıkta LPG sistemi monte edilirse bu araçta muayeneden geçemez."