İSTANBUL (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, bir taraftan Milli Tank Projesi devam ederken bir taraftan da mevcut tankların kabiliyetlerinin artırılmasıyla ilgili projelerin zamanla hayat geçirileceğini belirterek, "Bu aşamadan sonra tanklarımız daha güçlü ve modern olarak muharebe sırasında çok daha etkin hale gelecek." dedi.

13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2017) kapsamında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında M60T Tanklarının Tanksavar Savunma Yeteneğinin Geliştirilmesi (Fırat M60T) Projesi Sözleşmesi ve ULAK Baz İstasyonunun Kamu Güvenliği ve Acil Yardım Haberleşme Sisteminin Geniş Bant Çözümünde Kullanılmasına Yönelik Niyet Anlaşması imzalandı.

İmza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, Fırat Kalkanı Harekatı akabinde çeşitli operasyonel unsurlarla ilgili olarak belirli geliştirme projelerinin ortaya çıktığını, bunların hızla ve yerli imkanlarla uygulanması yönünde adım attıklarını söyledi.

Demir, bir taraftan Milli Tank Projesi devam ederken bir taraftan da mevcut tankların kabiliyetlerinin artırılmasıyla ilgili projelerin zamanla hayat geçirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu aşamadan sonra tanklarımız daha güçlü ve modern olarak muharebe sırasında çok daha etkin hale gelecek. Bu konuda ASELSAN ana yükleniciliğinde sektörümüzden çeşitli oyuncuların da yer alacağı geniş kapsamlı bir çalışma bekliyoruz. Çalışmaların hızla bitirilmesini bekliyoruz. Ne modernizasyon için ne de yeni tanklar için başka ülkelerin kapısını çalmamıza gerek kalmayacak. Daha da iyilerini yapacağımıza inanıyorum."

Demir, ULAK projesinin Türkiye'nin 4G, 4.5G ve 5G yolculuğunda önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayarak, "Mobil haberleşme alanında cep telefonlarının yabancı bağımlılığı konusunda, baz istasyonlarının yabancı bağımlılığı konusunda ve ileride ortaya çıkacak yazılım ve bunu destekleyen sistemlerle ilgili yabancı bağımlılığı konusunda oldukça hassasız. Burada bu geçiş dönemini daha önceki dönemlerde olduğu gibi, yabancı bağımlı olarak devam etmesini kabullenmiyoruz ve ULAK projesi de bu kabullenmemenin bir neticesidir." şeklinde konuştu.


- "M60T'nin acil ihtiyaçlara yönelik çok hızlı gelişen ve çok iyi organize olan bir proje


ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken de M60T'nin acil ihtiyaçlara yönelik çok hızlı gelişen ve çok iyi organize olan bir proje olduğunu söyledi.

Eken, tören ile birlikte ULAK projesinin yol haritasının çizilmiş olduğunu, proje ile özellikle yüksek hızlı görüntü aktarımı imkanının kazanılacağını kaydetti.

Verilen bilgiye göre, sözleşme değeri 109 milyon 245 bin avro ve 25 milyon lira olan M60T Tanklarının Tanksavar Savunma Yeteneğinin Geliştirilmesi projesi kapsamında, M60T tanklarına lazer uyarı sistemi, uzaktan komutalı silah sistemi, yakın mesafe gözetleme sistemi, koruma astarı ve i̇klimlendirme sistemi entegrasyonu gerçekleştirilecek.

İletişim trafiğine yönelik artan ihtiyaçların karşılanması amacıyla ULAK Projesi ile 4.5G teknolojisine sahip yerli yazılım ve donanım sistemleri milli olarak kamu güvenliği haberleşme sistemlerine kazandırılacak. Bu sayede Türkiye siber saldırılara karşı milli güvenlik mekanizmalarının daha da güçlendirildiği kamu güvenliği haberleşme sistemlerine sahip olacak.