Bölgenin ihracatına ilişkin bilgi veren Gürdoğan, tarımsal ürün ile ön planda olan Doğu Karadeniz ihracatının, son yıllarda önemli artış yaşanan madencilik ürünleri ile de öne çıktığını söyledi.

Gürdoğan, önemli maden yatakları potansiyelinin bulunduğu Doğu Karadeniz'in, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde madencilik alanlarına yatırım yapılması ile bu ürünlerin ihracatının her geçen gün arttığını ve ülke geneli madencilik ürünleri ihracatında önemli potansiyele ulaştığını ifade etti.

Gürdoğan, “Geçen yıl Doğu Karadeniz limanlarından 685 bin 299 ton karşılığı, 423 milyon 810 bin dolar tutarında madencilik ürünleri ihracatı gerçekleşti. Bu ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artış yaşandı” bilgisini verdi.

İhracatı gerçekleşen ürünlerde en büyük payı bakır, çinko ve krom cevherinin aldığına işaret eden Gürdoğan, “Özellikle madencilik sektöründe maden cevherleri ihracatı ile ön plana çıkan Doğu Karadeniz, bakır cevherinde Türkiye ihracatının yüzde 66'sını, çinko cevheri ihracatında ise yüzde 43'ünü gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

“En çok ihracat Çin'e”

Barındırdığı zengin maden cevheri rezervleri ile sürekli yeni yatırımları çeken Doğu Karadeniz ihracatında, madencilik sektörünün her geçen gün daha önemli konuma geldiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları söyledi:

“İhracat yapılan ülkeler incelendiğinde, 2011 yılında toplam 41 ülkeye maden ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Finlandiya oldu. Çin, Türkiye madencilik ürünlerinin en önemli ithalatçısıdır. 2011 yılında ülkemizden madencilik sektöründe yapılan toplam ihracatın yüzde 40'ı Çin'e gerçekleştirilmiştir. Dünyada 132 ülke arasında toplam maden üretim değeri itibarıyla 28'inci sırada yer alan ülkemiz, maden çeşitliliği açısından ise 10'uncu sırada bulunuyor.”

“Rezervler hızlı şekilde ekonomiye kazandırılmalı”

Gürdoğan, madencilik ürünleri ihracatını gerçekleştiren firmaların bölgede önemli yatırımları olduğunu, bu kapsamda Türkiye'nin en çok madencilik ürünleri ihracatını gerçekleştiren ve Rize'de yatırımları bulunan Çayeli Bakır İşletmeleri AŞ'nin, bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını, söz konusu şirketin yatırımlar ve istihdam açısından bölgede birinci sırada yer aldığını belirtti.

Bunun yanında, Trabzon'da madencilik alanında yatırım yapan Cihan Maden ve Metal Ürünleri AŞ, Gümüşhane'de yatırım yapan Gümüştaş Madencilik Ticaret AŞ, Artvin'de yatırım yapan Eti Bakır AŞ'nin bölge ekonomisi ve madencilik ürünleri ihracatına önemli katkıları bulunan firmalar arasında yer aldığını ifade eden Gürdoğan, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon'da maden yataklarını işleten diğer firmaların da yatırımlarını her geçen gün artırdığını söyledi.

Madencilik sektöründeki yatırımların bütün sektörlere yaptığı domino etkisi ve sektör içinde yarattığı yoğun istihdam, diğer sektörlerle yakın üretim ilişkisi nedeniyle, madenciliğin Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri olma özelliğini koruduğunu vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:
“Madencilik alanında yatırım yapan ihracatçılarımıza bürokrasiden kaynaklanan sorunların çözümünde yardımcı olunması, yerelde halkın bu yatırımlar konusunda bilinçlendirilmesi ve yerel idarelerin yatırımcılara yardımcı olmaları halinde sektör, ihracatının artmasına bağlı olarak bölge illeri ekonomilerine de büyük katkı sağlanmış olacaktır.”

Doğu Karadeniz'de özellikle bakır, çinko, kurşun, manganez, gümüş ve altın madenleri yönünden önemli rezervler bulunduğunu dile getiren Gürdoğan, bu rezervlerin hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.