Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından mahalli idarelerin mali performanslarında yaşanan olumlu gelişme merkezi yönetim dışında da mali disiplinin çok güçlü olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2015 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Genel Yönetim ve Mahalli İdareler Bütçe Sonuçları değerlendirmesinde bulundu. Bakan Şimşek, 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 19 milyar TL açık veren genel yönetim kapsamındaki idareler, 2015 yılının aynı döneminde 3 milyar 840 milyon TL açık verdiğini belirterek, bütçe açığının azalmasında, gelirlerdeki artış önemli etken olduğunu, gelir artışı da büyük ölçüde vergi gelirleri ve sosyal güvenlik gelirlerinin artışından kaynaklandığını açıkladı.
Bakan Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin yanı sıra genel yönetim mali performansında da yaşanan olumlu gelişme güçlü bir mali disiplin anlayışına işaret ettiğini vurgulayarak, 2014 Yılı Ocak-Haziran döneminde 3 milyar TL açık veren mahalli idareler, 2015 yılının aynı döneminde 6 milyar 526 milyon TL fazla verdiğini belirtti.

"MALİ DİSİPLİN ÇOK GÜÇLÜ"
Maliye Bakanı Şimşek değerlendirmesinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“2014 Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 43 milyar TL olan harcamalar, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 6,5 azalarak 40 milyar 213 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu azalıştaki önemli etken tasarrufa ve mali disipline dayalı bir yaklaşımı ortaya koymaktadır.
2014 Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 40 milyar TL olan gelirler, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 17 artarak 46 milyar 739 milyon TL olarak gerçekleşmiştir”.
Gelir artışı büyük ölçüde, 6360 sayılı kanuna bağlı olarak merkezi yönetim vergi gelirlerinden mahalli idarelere aktarılan payların artmış olmasından kaynaklandığını belirten Bakan Şimşek, yerel seçimlerin ardından mahalli idarelerin mali performanslarında yaşanan olumlu gelişme merkezi yönetim dışında da mali disiplinin çok güçlü olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
(İHA)