DEVLET bankalarda parasını unutan vatandaşları ararken, asıl unutkan kamu kurumları çıktı. Bankalar Yasası kapsamında 15 Şubat’tan itibaren askıya çıkan, bankalarda 10 yıldır işlem görmeyen hesapların arasında en büyük unutkan ise 62 hesapla Maliye Bakanlığı oldu. Unutulan hesaplar listesinde, Başbakanlığa bağlı kurumların 6 hesabı, Genelkurmay’ın 7 hesabı, Maliye’nin 62, Hazine’nin 48, SSK’nın 41, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 48 hesabı bulunuyor. Yine listede, Botaş’ın 8, TEDAŞ’ın 8, belediyelerin 200, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2, Sanayi Bakanlığı’nın da 2 hesabı bulunuyor.

Kamu kurumları, hesaplarındaki paraları 15 Mayıs’a kadar tahsil etmezlerse para TMSF’nin olacak. CHP’nin de unuttuğu hesap var Bankaların unutulan hesaplar listesinde, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları tarafından açılan ve daha sonra da unutulan hesaplar da yer aldı. Buna göre, listede CHP teşkilatlarına ait 2, MHP’nin 3, ANAP’ın ise 4 hesabı yer aldı. AK Parti’nin ise listede hesabı bulunmuyor. Bu yıl listede yer alan hesaplar, 2001 yılında açılan veya en son 2001 yılında işlem gören hesapları içeriyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar ve TMSF’-nin internet sitesinde ilan edilen unutulmuş hesap sayısı bu yıl yaklaşık 300 bin. İlan edilen hesaplardaki tutarlar, 50 liranın altında ise listede açıklanıyor. 50 liranın üzerindeki hesap bilgileri ise gizli tutuluyor. Yetkililer, 50 liranın üzerindeki hesapların gizli tutulmasının güvenlik gerekçesiyle yapıldığını bildirdiler. Hesapların bir kısmı, bankacıların ‘tortu’ olarak nitelendirdiği 3-5 liralık küçük tutarlardan oluşuyor. Ancak, unutulan mevduatlar arasında büyük miktarda paraların bulunduğu hesapların da olduğu kaydedildi. 

(Star)