Merkez Bankası, küresel piyasalardaki son gelişmeleri dikkate alarak, finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.
1 yıla kadar ve 1 yıl dahil vadeli yabancı para mevduat zorunlu karşılık oranı yüzde 13’ten yüzde 18’e, 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) vadeli yüzde 11’den yüzde 13’e yükseltilecek.
Yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki artışla Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar ABD doları tutarında katkı sağlaması bekleniyor. Halihazırda yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12,8 seviyesine yükselecek.
Ayrıca, rezerv opsiyonu mekanizmasının otomatik dengeleyici özelliğinin güçlendirilmesi amacıyla, rezerv opsiyonu dilimlerinde ve katsayılarında, zorunlu karşılık oranlarındaki uyarlamalar sonucunda ihtiyaç duyulan döviz likiditesini de önemli ölçüde karşılayacak şekilde teknik ayarlamalar yapıldı. Bu çerçevede, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı uygulamasında imkân üst limiti değişmeden dilim sayısı artırılarak rezerv opsiyonu katsayıları aşağıdaki şekilde değiştirildi.
Söz konusu düzenlemeler, 13 Şubat 2015 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 27 Şubat 2015 tarihinde başlayacak.
Açıklamada, "Bankalar ve finansman şirketleri Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânını istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, 19 Aralık 2014 tarihli tesis dönemi itibariyle yararlanma oranı yüzde 86,1 (51,6/60) düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 33 milyar ABD doları tutulmaktadır. İmkânın aynı oranda kullanılması halinde, yapılan bu değişiklik sonucunda Bankamız döviz rezervlerinden yaklaşık 2,4 milyar ABD doları serbest kalabilecektir" denildi.
(İHA)