Merkez Bankası (TCMB) son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL'de yarattığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarını bugün daha da belirginleştirdi.

Bankacılar, TCMB'nin bugün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını; bunun da önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldiğini ve gecelik piyasada faizlerin 30 baz puan yükseldiğini belirttiler.

Bir bankanın ALM masası yetkilisi, "TCMB'nin bugün repo fonlaması piyasanın ihtiyacının 5.5 milyar TL altında gerçekleşti. Normalde bu rakam yaklaşık 2 milyar TL civarında idi. Bugün sıkılaştırma 2-3 milyar TL daha fazla oldu diyebiliriz. Gecelik piyasada faizler yüzde 10.30'lardan yüzde 10.60'lara yükseldi" dedi ve ekledi:

"Bugün Piyasa Yapıcı bankalar kendilerine tanınan hakları kullanarak ihtiyaçlarını ötelemedikleri taktirde PY'lerin fonlama miktarının rahatlıkla 4 milyar TL'yi aştığını görebiliriz."

Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 23 milyar TL, PY bankalara 3,181 milyon TL repo dönüşü bulunan Merkez Bankası haftalık vadede 20 milyar TL'lik repo fonlaması sağladı.