Migros Grubu’nun 2011 yılı finansal sonuçları açıklandı. Migros’un borsaya açıkladığı sonuçlara göre, şirketin cirosu ve EBITDA rakamları 2011’de çift haneli büyüdü.

2011 yılı eylül ayında süpermarkete odaklanacağını duyuran Migros’un 2011 sonu cirosu yüzde 11,5 artışla 5,16 milyar liradan, 5,75 milyar liraya çıktı. Aynı dönemde Migros’un EBITDA’sı da bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artış ile çift haneli büyüyerek 386 milyon liraya ulaştı.

2011 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Migros Genel Müdürü Özgür Tort, hem ciroda hem EBITDA rakamında elde edilen çift haneli büyümenin, süpermarket odaklı yaklaşımın bir sonucu olduğunu ifade etti.

Migros Ticaret olarak perakende sektöründeki 58 yıllık deneyim ve bilgi birikimi ile perakende dünyasındaki değişim ve gelişimi çok iyi gözlemleyebildiklerini belirten Tort, geçen yıl eylül ayında gıda perakendesinde ana gelişim kulvarını süpermarket olarak gördüklerini ve büyüme stratejilerini süpermarket odaklı kurduklarını açıkladıklarını anımsattı.

Tort, ”Biz operasyon karlılığımızı EBITDA üzerinden takip ediyoruz. Net kar ise kur dalgalanmaları gibi makro ekonomik verilerle bağlantılı olduğundan, kurun o tarihteki anlık fotoğrafının sonucunu yansıtıyor. Bugün geldiğimiz noktada satışlarımızın yüzde 11,5; EBITDA rakamımızın ise yüzde 11,1 arttığını görüyoruz. Her iki cephedeki çift haneli büyüme, süpermarketi odağa koyan büyüme stratejimizin başarısını ortaya koyuyor. Bir anlamda süpermarkete odaklı büyüme yaklaşımımızın meyvelerini topluyoruz” değerlendirmesini yaptı.

”Son çeyrekte büyümemiz yüzde 14’lere çıktı”

Özgür Tort, süpermarkete odaklanma kararının Migros’un 2011 finansal sonuçlarına olumlu katkıda bulunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: ”Bu stratejinin ilk bariz yansıması 2011 yılı son çeyrek rakamlarında ortaya çıktı. Cirodaki yıllık artış oranı yüzde 11,5 iken, 2011 son çeyreğinde satışlarımız yıl ortalamasının üzerinde bir artış göstererek, 2010’un son çeyreğine göre yüzde 14,4’lük bir gelişim gösterdi. Yine aynı şekilde; 2012 yılının ilk çeyreğinde de benzer bir satış artışı bekliyoruz.Cirodaki artışta süpermarket odaklı yaklaşımla açılan yeni mağazaların yanı sıra, mevcut mağazaların da bir önceki yıla göre satış büyümeleri de katkıda bulundu. Süpermarket odağımızla çift haneli büyümemiz ivme kazandı, bunu 2011 son çeyrekte teyit ettik, büyümemiz yüzde 14’lere çıktı. 2012 ilk çeyrekte de satışlar benzer şekilde büyüyor.” 2011 yılında Migros markasında tarihi bir büyüme ve erişim oranı yakalandığını belirten Tort, İstanbul’dan başlayıp Anadolu’ya toplam 66 ilde yayılan ulusal bir marka olarak hedeflerine hızla koştuklarını ifade etti.

Tansaş ile, Ege ve Akdeniz’e odaklanma stratejileri çerçevesinde müşterilerinin güvenini kazandıklarını anlatan Tort, şöyle devam etti: ”Çok daha sıcakkanlı, hareketli ve yakın olduk, bugün itibariyle Tansaş’ta 188 mağaza sayısına ulaştık. Süpermarkette tamamen farklı bir alışveriş deneyimi yaşatan Macrocenter’da 2011 yılında ilk kez İstanbul dışına adım atarak Antalya Macrocenter’ı hizmete açtık. Açacağımız yeni mağazalarla bu kulvarda da özgün yerimizi kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Yakın zamanda İzmir’de ikinci 5M’imizi açtık, Türkiye’nin en büyük 5 metropolüyle birlikte 10 şehre 17 hipermarketle yayılmış durumdayız, önümüzde yeni rotalar var. Perakendede sanal alışverişin ilk oyuncusu Migros Sanal Market 2011 yılında yüzde 39’luk büyüme yakaladı ve başlı başına kuvvetli bir marka olduğunu tekrar göstermiş oldu. Diğer yandan yurt dışı operasyonlarımız hızla ve karlı biçimde büyüyor. Yurt dışı operasyonlarımızda, örneğin Kazakistan’da yüzde 39 satış artışı yakaladık. Ayrıca yurt dışı operasyonlarımız Türkiye’nin de ötesinde karlılık marjlarına ulaşıyor.”

”2012’de en az 100 yeni süpermarket açacağız"

Migros’un 2011 yılında 77 yeni mağaza hizmete açarak bir önceki yıla göre mağaza sayısını yüzde 10 artırdığını belirten Özgür Tort, yıl içinde açtıkları 5 hipermarket ile toplam mağaza sayısının 2011 sonunda yurt içinde 717’ye, yurt dışı mağazalarla birlikte toplamda 745’e ulaştığını bildirdi.

2011 yılında mağaza satış alanlarının yüzde 81’inin süpermarket, yüzde 12’sinin hipermarket, yüzde 7’sinin ise yurt dışı mağazalarına ait olduğunu belirten Tort, 2012 içinde ise her hafta 2 mağaza ve toplamda 100 yeni süpermarket açmayı hedeflediklerini söyledi.

Özgür Tort, ”2012 başından bu yana geçen 14 haftada 35 yeni süpermarket ve 1 hipermarket açtık. Toplam satış alanımız ise yurt içinde 750 bin metrekareyi aştı. Yıl sonuna kadar, hedeflediğimiz gibi süper ve hiper formatında 850 mağazaya ulaşacağız” dedi.

”Yıl sonu ciro hedefimiz 6,4 milyar lira”

2012 ilk çeyrek satış performansının hedeflerin de üzerinde gerçekleştiği bilgisini veren Özgür Tort, Migros Grubu mağazalarında gerçekleşen enflasyon oranının, tüketici enflasyonuna göre her zaman yüzde 3-4 daha düşük olduğunu ifade etti.

Tort, ”Bu da bizim hem müşteri sayımız hem de sepet ortalamamızın düzenli olarak artmasına katkıda bulunan önemli bir unsur. Yılın ilk çeyreğinde aldığımız bu olumlu sonuçlar, bizi yıl sonu için belirlediğimiz 6,4 milyar liralık ciro ve çift haneli büyüme hedefine ulaşmamız için daha da cesaretlendiriyor. Satış rakamlarımızı çift haneli büyütürken, kar artışımızı da sürdürmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.