İSTANBUL (AA) - E-ticaret platformu n11.com, kurulduğundan bu yana geçen 4,5 yılda 2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı.

Şirket açıklamasına göre, Doğuş Grubu ile Güney Koreli SK Group'un ortaklığında Türkiye'de yapılan "en büyük" e-ticaret yatırımı olarak kurulan ve Nisan 2013'te tüketicilerle buluşan Doğuş Planet'in e-ticaret platformu n11.com, kuruluşundan bugüne kadar geçen 4,5 yıllık sürede 80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 10,3 milyon üye, satılan 55,7 milyon ürün ve 1,9 milyar toplam ziyaret sayısını yakaladı.

Yine aynı sürede 2 milyar dolar ticaret hacmine ulaşan n11.com'un devlete sağladığı KDV geliri 261 milyon doları buldu.

Açıklamaya göre, n11.com'un "Birlikte Büyüyoruz" başlıklı iş ortakları toplantısı Antalya'da gerçekleştirildi.

Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato ve n11.com Üst Yöneticisi (CEO) Won Yong, Jo'nun katılımıyla, e-ticaretin önemini ve sahip olduğu açık pazar iş modelinin sunduğu fırsatları anlatmak üzere Türkiye genelinden iş ortaklarının katıldığı toplantıda sektöre ve n11.com'a dair yenilikler ve başarı hikayeleri katılımcılarla paylaşıldı.

n11.com CEO'su Jo, burada yaptığı konuşmada, açık pazar iş modelinin ekosisteme ve Türkiye ekonomisinin bel kemiği KOBİ'lerin büyümesine destek verdiğine dikkati çekti.

Bilişim teknolojisindeki gelişme, müşteri davranışları ve yaşam biçimi gibi olayların e-ticaret sektörünün dünyada başlıca yükselen sektörler arasına girmesine yol açtığını dile getiren Jo, şunları kaydetti:

"Güney Kore'de toplam perakende hacminin yüzde 18'i e-ticarete ait. Bu rakam ABD'de yüzde 10,5, İngiltere'de yüzde 14,9. Ancak Türkiye'de ise henüz yüzde 3,5'ler seviyesinde. Türkiye e-Ticaret 2016 Pazar Büyüklüğü raporu, pazarın 24,7 milyar TL'den 30,8 milyar TL'ye çıktığını gösteriyor. Türkiye'nin bu konuda gidecek yolu var, ancak Türkiye'de e-ticaret pastası her açıdan gelişmeye ve büyümeye çok açık.

Tüketici dijitalleşiyor, buna paralel ticaret de yeniden tanımlanıyor. Dünyanın gittiği yön olarak gösterilen bu dijitalleşmenin Türkiye'deki öncüsü KOBİ'lerdir. n11.com olarak, Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ'lerin e-ticaretle büyümesine olanak sağlıyoruz. Bu noktada açık pazar sisteminin ekosisteme çarpan etkisiyle katkısı yadsınamaz."


- "n11pro ile toptan satış e-ticaretle ilk kez tek bir çatı altında buluşuyor"


Jo, n11.com'un 4,5 yılda lider koltuğuna yerleşen bir oyuncu olduğunu ifade etti. Bundan da önemlisi e-ticaret ekosistemini büyüttüklerini ve büyütmeye devam ettiklerini belirten Jo, iş ortakları olan KOBİ'lerin e-ticaret sektörüne atılmasını desteklediklerine işaret etti. Jo, şu ifadeleri kullandı:

"4,5 yılda 80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 10,3 milyon üye, açıldığı günden bu yana satılan 55,7 milyon ürün ve 1,9 milyar toplam ziyaret rakamıyla liderliğimizi korumaya devam ediyoruz. 4,5 senede yaratılan 2 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz ise ekonomiye kazandırdığımız, özellikle KOBİ ağırlıklı üreticilerin oluşturduğu ticaret hacmidir.

Aynı zamanda KOBİ'leri e-ticarete taşıyarak, gerçekleşen ticari faaliyet sonucu devlete 261 milyon dolar KDV geliri oluşmasında aracılık ettik ve bu işletmelerin gelişimi için e-perakendenin maliyet avantajlarını kullanmalarını sağladık."

KOBİ'lere yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Jo, n11.com’un yakın zamanda toptan satış e-ticaret kanalı hizmeti vereceğini duyurdu.

Jo, "Yakın zamanda yeni platformumuz n11pro ile Türkiye'de ilk ve tek gerçek toptan satış e-ticaret kanalını kuruyoruz. n11pro, sadece toptan satışa özel bir e-ticaret sitesi olmasıyla farklılaşıyor. Müşteri ve tedarikçileri tek bir çatı altında topluyoruz, bu sayede maliyet ve operasyonel riskleri azaltarak kurumsal müşterilere toplu satın alma imkanı sunuyor, üretici ve işletmelerin de yüksek volümlü satış yaparak büyümelerine olanak sağlıyoruz. Şimdi, e-ticaret ile Türkiye'nin potansiyelini bir adım daha ileri taşıma zamanı" açıklamasını yaptı.


- "Sektör Y ve Z kuşağının beklentileriyle evriliyor"


Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Adato ise sektörün Y ve Z kuşaklarının beklentileriyle her geçen gün evrildiğini belirtti.

Gelişen teknolojiye adapte olmanın ve çevik davranmanın hayatta kalmak ve rekabeti korumak için şart olduğuna vurgu yapan Adato, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müşteriyi hızlı bir şekilde anlayan, harekete geçen ve start-up'lar gibi düşünerek trendleri öngören sektör oyuncularının başarıya ulaşacağına inanıyoruz. n11.com olarak kurulduğumuz günden bu yana mobil bir tüketiciyle karşı karşıyayız. Şu anda trafiğimizin yüzde 70'i mobilden geliyor. Bu 2018'de daha da artacak. Kullanıcıların mobile olan ilgisinin ve içerik aramanın artması bu alandaki pazarlama dinamiklerini de harekete geçiriyor.

Yerel işletmeleri ülke genelinde ticari oyunculara dönüştürme hedefimiz bulunuyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde n11.com olarak yüzde 100 büyüme hedefimiz var. Hem yarattığımız ticaret hacmi hem satıcı hem de ürün adedi olarak koyduğumuz hedefimizi aşmış bulunuyoruz. Sektörün gelişmesi, daha ileriye taşınması adına n11.com olarak elimizi taşın altına koyarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

Türkiye'nin 2023 vizyonu planlanırken, Türkiye ekonomisinin büyük ve önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ'lerin büyümesine imkan sağlayan e-ticaretin öneminin mutlaka vurgulanması gerektiğine işaret eden Adato, Türkiye ekonomisinin temel çarklarından olan KOBİ'lerin kalkınmasına ve dijital ekonomiye dahil olmalarına imkan veren e-ticaretin, kayıt dışı ekonominin bir kısmını kayıt altına almasının yanı sıra gerçekleşen ticaretle devlete de ciddi bir gelir sağladığını ifade etti.

Adato, n11.com'un iş modeli ve e-ticaretin "devrim" niteliğindeki dönüşüm hamlesiyle, Türkiye'deki e-ticaret hareketliliğinin devam edeceğini, gelecek dönemde e-ticaretin toplam perakende hacmi içerisinde hak ettiği yere ulaşacağına inandıklarını dile getirdi.