Aldido.com CEO’su Gökhan Yavaş, e-ticarette 2014’ün ilk 7 ayını değerlendirdi. Geçen yıl 35 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacminin yıl sonuna kadar yüzde 30 büyüme kaydedeceğini belirten Yavaş, en önemli sorunun online alışveriş konusunda tüketicinin güvenini kazanmak olduğunu söyledi.
2014 yılının ilk aylarında ekonomiyi etkileyecek bir dizi gelişme yaşandığına dikkat çeken Gökhan Yavaş, “USD ve Euro’da kur artışı; telefon, elektronik ve altın gibi sektörün lokomotifi olan ürünlerde taksit yapılamayışı, internet kısıtlamaları, yerel seçimler genel olarak e-ticaret sektörünü olumsuz etkiledi ve özellikle şubat ve mart aylarında ciro düşüşleri oldu. Ancak sektör kısa sürede kendisini toparladı. Nisan 2014 itibariyle e-ticaret rakamları 37 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelişmeleri değerlendirdiğimizde 2014 yılı sonunda e-ticaret hacminin 45 milyon TL’ye ulaşacağını tahmin ediyorum” dedi.

İNTERNETE ULAŞIMA KIYASLA E-TİCARET DÜŞÜK
Türkiye’nin nüfusunun yüzde 49’unun internete ulaşabildiğini ve dünyanın en büyük 12. internet pazarına sahip olduğunu söyleyen Gökhan Yavaş, bu rakamlara rağmen e-ticaret potansiyelinin düşük olduğunu vurguladı. Yavaş, gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 50’sinin internete ulaştığını belirterek, “İnternete ulaşım bizim ülkemizle neredeyse aynı orana sahip. Ülkemizde 37,5 milyon kişi internete ulaşabilirken, alışveriş yapan kişi sayısı sadece 8 milyondur. E- ticaretin toplam ticaret içindeki payı ise sadece yüzde 1,7’dir. ABD’de ise nüfusun yüzde 54’ü online alışveriş yaparken e-ticaret harcamalarının toplam tüketici harcamalarına oranı ise yüzde 10’dur. Avrupa’dan örnek verecek olursak İngiltere ve Almanya’da 2014 yılında e-ticaret müşteri sayısının 2014 yılı itibariyle 100 milyona ulaşacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİ GÜVENİ EN BÜYÜK SORUN
Türkiye’de e-ticaretin önündeki en önemli sorunun tüketicinin internetten alışverişi güvenli bulmaması olduğunu belirten Yavaş, “Oysa Türkiye e-ticarette önemli olan genç ve dinamik bir nüfusa sahip, dolayısıyla potansiyeli çok yüksek bir ülke. E-ticaretin yüzde 75’i Marmara Bölgesi’nden gerçekleşmesine ve nüfusun sadece 8 milyon kişisinin alışveriş yapmasına rağmen her yıl hızla büyümeye devam ediyoruz. Sektör olarak tüketicinin e-ticarette güvenli alışverişi gerçekleştirdiğine ikna etmemiz durumunda, büyüme hızının daha yükseleceğine inanıyorum. 2014 yılında dünya e-ticaretinin 2013 yılına oranla yüzde 20 büyüyerek, 1 trilyon 471 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki dört yıl içinde yine hız kesmeyerek büyümeye devam edeceğini, dünyada 2 trilyon 356 milyar dolara, Türkiye’de ise 65 milyar TL’ye ulaşacağını düşünüyorum” dedi.
(İHA)