SAMSUN (AA) - Mobilya Sanayici ve İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Adnan Bostan, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin mobilya sektörünü umutlandırdığını söyledi.

Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya sektörü açısından Rusya'nın önemli bir ülke olduğuna, ihracat yaptıkları ülkeler arasında 8. sırada yer aldığına işaret etti.

Rusya'ya mobilya ihracatında 2015 yılında, geçmiş yıllara kıyasla yüzde 60 düşüş yaşadıklarını vurgulayan Bostan, "Uçak krizinden önce Rusya'nın petrole ve doğalgaza dair gelirlerinin azalması, sık sık devalüasyona girmesi nedeniyle ihracatımızda ciddi düşüşler yaşamaya başlamış ve uçak krizi de bunun etkisini daha da artırmıştı. Rusya ile aranın yeniden düzeltilmesi, sektörümüz açısından ümit verici bir durum ama bunun meyvelerini yıl içinde almayı beklemiyoruz." dedi.

Bostan, 2016'yı, 2015'e nazaran yüzde 30 düşüşle kapatmayı umduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Rusya'daki sorunların çözülmesiyle birlikte mobilya sanayicileri yeniden ilgiyi Rusya’ya kaydıracak. 2017'de 2015 ihracat rakamlarını yakalamış oluruz. Çünkü Rusya, bizim için önemli bir pazar. İhracat yaptığımız ülkeler arasında 8. sırada bulunuyor. Öte yandan Putin’in yapmış olduğu konuşmayı da incelerseniz, son 20 yılda Türk inşaat şirketlerinin Rusya pazarında bin 500 civarında projeye imza attıklarının ve bunun da maliyetinin 55 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda konuşmasında inşaat sektörünün Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirtmişti. İnşaat sektörünün yeniden hızlanması, sektörün tamamlayıcısı mobilya sektörünü de harekete geçirecektir."

- "Mobilya sektörünün ihracatı 11 yılda 11 kat arttı"

Türkiye'de mobilya sektörünün giderek büyüdüğüne işaret eden Bostan, özellikle 2014 yılının sektör açısından oldukça iyi bir yıl olduğunu belirtti.

Mobilya sektörünün 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Bostan, "Yine perakende fiyatlarla 11 milyar dolarlık üretim gerçekleştirdik. 2015 yılını ise 2,3 milyar dolarlık bir ihracatla kapattık. İki seçim dönemi, dünyadaki ekonomik krizler, dolardaki hareketliliği göz önüne alırsak 2015 beklentilerimizin biraz düşük olduğu bir yıl oldu. Yaklaşık ancak yüzde 2'lik bir büyüme sağlayabildik." dedi.

Sektörün 13 yıldır dış ticaret fazlası verdiğini ifade eden Bostan, şöyle devam etti:

"2015 yılında 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısı 400 iken, bu yıl 571 oldu. Yine 202 gümrük noktasına ihracat yaptık. Libya, Irak gibi ülkelerde düşüş yaşarken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatı arttırıp pazarı çeşitlendirdik. Sektörde 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici bulunuyor. Sektör son 11 yılda, sadece 2008 yılını ve kriz koşullarındaki küresel küçülmeyi saymazsak üretimi, ihracatı, istihdamı ve imajı gelişen nadir sektörlerden biri oldu. İhracatımızı 11 yılda 11 kat artırdık. Sektörümüz 2015 yılında 2,3 milyar dolar ile yüzde 3 ihracat daralması yaşasa da dünyadaki genel ekonomik göstergelerdeki gerileme düşünüldüğünde aslında birçok göstergede büyüdü."

Bostan, 2016 yılının, revize yılları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yılı 3 milyar dolar ile kapatmayı hedefliyoruz. Yine 8-9 milyar dolarlık toptan fiyatlarla üretim ve 11-12 milyar dolarlık pazar hacmi bekliyoruz. 2016 ihracat hedeflerine geldiğimizde ise sektörün güçlü olduğu mevcut Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri pazarlarına ek olarak geleneksel pazarlarda ihracatını artırması beklentilerimiz arasında. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere pazarları hedef pazarlar. Ayrıca Katar ve ambargonun kalkmasıyla İran bu yıl çok derinleşmeyi umduğumuz pazarlar arasında."