Belçika'da günlerdir süren endişeli bekleyiş hüzün ve hayalkırıklığı ile neticelendi. Renault ve Opel'den sonra Amerikan oto üreticisi Ford da Belçika'daki üretimini durdurma kararı verdi. Fabrikanın kapanması aralarında çok sayıda Türk'ün de olduğu yaklaşık 10 bin işçinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin etkisi ile satışlarında yüzde 19'lük düşüş yaşadıklarını kaydeden Ford yetkilileri, söz konusu kaybı dengelemek için Belçika'nın Genk şehrindeki fabrikayı kapatacaklarını duyurdu. 4 bin 500 Ford çalışanın günlerdir endişe ile bekledikleri haber, Ford yöneticilerinin Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters'le toplantı sonrasında geldi. Fabrikaya üretim yapan yan sanayi çalışanları ile birlikte 10 bin kişinin sokakta kalması anlamına gelen karar herkeste büyük hayalkırıklığı ve hüzne sebep oldu. Ford, Genk'teki fabrikasını 2014 başında kapatma kararı aldığını duyurdu. Avrupa'daki tesislerinde yüzde 63 kapasite kullanım oranına sahip Ford'un Genk Fabrikası'nı kapatarak yılda 500 milyon dolar tasarruf edebileceği hesaplanıyor. 2020 yılına kadar iş garanti konusunda Ford yöneticileri ile anlaştıklarını duyuran Belçikalı makamlar, dünyaca ünlü oto üreticilerini verdikleri sözde durmamakla suçladı. Haber karşısında yüzlerce fabrika çalışanı fabrika önünde toplanarak gösteri yaparken, Belçika Başbakanı Elio Di Rupo, fabrikanın kapanmasını vatandaşlar ve Belçika ekonomisi için bir dram olarak değerlendirdi.

1964 yılında hizmete giren ve bir ara 12 bin işçinin çalıştığı Ford Genk fabrikası, bölge ekonomisi için en önemli itici güçlerinden birisi idi. Daha önceki yıllarda Renault ve Opel'in yanı sıra DHL ve Phillips gibi dev uluslar arası şirketler Belçika'daki faaliyetlini durdurma kararı almıştı.