ORDU (AA) - Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, bugün 'küllenme' adıyla anılan zararlı yüzünden fındıkta kalite ve verimliliğin ciddi anlamada zarar gördüğünü, orta ve uzun vadede fındık bahçelerinin kuruduğunu ve telafisi mümkün olmayan bir noktaya doğru gidildiğini belirtti.

Ziver Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, 2016 fındık sezonunun büyük umutlarla başladığını ancak yıllardır değişmeyen bazı sorunların çözümü için artık harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Kahraman, 2016 sezonunun diğer sezonlardan farklı başladığına dikkat çekerek, 2015 ve önceki sezonlarda özellikle rekolte odaklı öne çıkan çok başlılık ve bu çok başlılığın fiyatı speküle ettiği iddiaları üzerine rekoltenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açıklanmasının karara bağlandığını, bakanlığın 2016 fındık rekoltesini 468 bin ton kabuklu fındık olarak tahmin ettiğini anımsattı.

Fındık sektöründe üretimden ticaret ve pazarlamaya kadar ciddi sorunlar olduğunu belirten Kahraman, "Bu sorunlardan mütevellit birbirine benzemeyen sezonlar yaşanmaktadır. Üretim aşamasındaki sorunlar ciddiye alınmak durumundadır. Bugün 'külleme' adıyla anılan zararlı yüzünden kalite ve verimlilik ciddi anlamda zarar görürken orta ve uzun vadede fındık bahçeleri kurumakta ve telafisi mümkün olmayan bir noktaya doğru gidilmektedir. Fındık bahçelerindeki zararlı hastalıklara ilişkin etkin ve sürekli zirai mücadele edilmesi gerekliliği artık tüm kesimlerin mutabakatla kabul ettiği bir konudur." ifadesini kullandı.

Kahraman, fındık pazarına ilişkin de yeni adımlar atılması gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Genel olarak klasik AB pazarına bağımlılık devam etmektedir. Oysa daha yeni ve büyük pazarlara erişebilme ve bu pazarlara katma değeri yüksek ürünler satmak gibi çok arzu ettiğimiz bir sonuç yaşamalıydık. Ar-Ge ve Ür-Ge'ye dayalı, tam rekabet şartlarında atıl kapasite hastalığından kurtulmayı başarmış bir sektör hayal etmekteyiz. Bu anlamda yatırımcıların önünü açacak ve tedirginlik yaratmayacak uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu konuda yapısal anlamda çeşitli adımların atılması gereklidir. Atılacak yeni adımların orta vadede sektörümüze yansıyacağını umuyoruz."

- "Fındık bizim için vazgeçilmez ürün"

Fındığın kendileri için vazgeçilmez ürün olduğunu kaydeden Kahraman, fındık gibi kıymetli bir ürünün üretimi ve ticaretini yapanların, belirlenmiş olan asgari birtakım şartları taşıması ve bu şartların sürdürebilir olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Kahraman, üretim için asgari işletme büyüklüğü, bilimsel üretim ve hasat metotlarının söz konusu olması, fındık ticaretini yapanların da belli standartlara sahip olması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili oldukça ciddi yapısal çalışmaların olduğunu bilmekte ve uygulamada karşılığının hemen bulunmasını ummaktayız. Fındık bizim için vazgeçilmesi ve alternatifleri düşünülmesi imkansız bir üründür. Fındık bu coğrafya için ekolojik olarak en uygun bitki olmasının yanında üretim ve ticareti büyük oranda örf ve adet haline gelmiş bir yaşam şeklidir. Bu algı içerisinde sektörün her aşamada tam kurumsallığa ve kimliğe kavuşması artık kaçınılmazdır."

Kahraman, bütün fındık üreticilerine bol kazançlı, hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde de bulundu.