ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da fındığın yanında ek gelir getirmesi amacıyla oluşturulan çilek bahçelerinde 2014 yılında 15 ton olan ürün miktarı, bu yıl 600 tona yükseldi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler, çilek bahçelerine sahip olan fındık üreticilerini sevindirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yandan üreticilerin fındıktaki verim ve kalitesini artırmaya çalışırken, bir yandan da fındık üreticisine ek gelir getirici ürünlerin arayışı içerisine girdiklerini söyledi.

Fındığın zaman zaman dona maruz kalması nedeniyle üreticilerin sıkıntıya girdiğini dile getiren Yılmaz, "Buradan yola çıkarak ilimizde ürün çeşitliliğinin artırılması gerektiğine karar verdik. Bu kapsamda büyükşehir belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz projelerle fındık üreticilerimize 700 bine yakın fide dağıtarak çilek tarlaları kurmaya başladık. 2012 yılına kadar ilimizde sadece 12 dönüm alanda çilek üretimi yapılıyordu. Şu anda hazırladığımız bu projelerle birlikte 500 dönüm alanda üretim yapılmaktadır." dedi.

Bölgede nisan ayında başlayan hasadın kasım ayı itibariyle devam ettiğini ifade eden Yılmaz, fındık üreticisinin aylarca çilek bahçelerinden ürün alabildiğini vurguladı.

Üreticiler tarafından toplanan çileklerin pazar sorunu yaşamadan rahatlıkla satışa sunulduğunu belirten Yılmaz, sektörün önünün açık olduğunu ve çilek üretiminin her geçen yıl arttığını anlattı. Yılmaz, "Bakanlığımıza bir yeni proje daha sunduk. O projemiz de onaylandı. Önümüzdeki süreçte çilek tarlalarının artırılması amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz kısa sürede 500 dönüm olan üretim alanını 750 dönüme artırmak." şeklinde konuştu.

Çilek bahçelerinin profesyonel tesisler haline geldiğini kaydeden Yılmaz, "Bu yıl itibarıyla il genelinde elde ettiğimiz ürün miktarı 600 tonu aşmış durumda. 2014 yılında üretim miktarımız sadece 15 tondu. Aradaki farkı gördüğümüzde sevincimiz katlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Üretici çilekten memnun

Öte yandan Altınordu ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi'nde yaklaşık 12 dönüm arazide çilek üretimi yapan Mustafa Burak Kılıç, 12 dönüm araziden şu ana kadar 58 ton çilek topladığını belirterek, "İki yıl önce başladığım çilek üretiminden gayet memnunum." dedi.

Kılıç, çileğin kilogramını 10 liradan satışa sunduklarını söyledi.