ORDU (AA) - Ordu'da, iş adamlarının katılımıyla ekonomik sorunlara ilişkin istişare toplantısı düzenlendi.

Ordu Valisi Seddar Yavuz ile AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (OTSO) gerçekleştirilen toplantıda iş adamlarının sorun ve taleplerini dinledi.

OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, burada yaptığı konuşmada, en büyük sorunlarının fındık olduğunu söyledi.

Türkiye'de fındığın 3'te 1'inin Ordu'da üretildiğini anımsatan Şahin, "İnşallah ileriki aşamada bir fındık kanunu olur. Artık dış alıcının kontrolü değil de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kontrolünde lisanslı depoyu getirerek, ürün borsası kurarak bir sistem oturturuz. Avrupa Birliği projesiyle Giresun'da ürün borsası kuruldu. İnşallah bütün fındık illerinde kurarak ama sadece hükümetimizle beraber bizler de isteyeceğiz." diye konuştu.

Odada oluşturulan atölyede çikolata ürettiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Bir Avrupa Birliği projesi. Biz artık çikolata olarak satmak istiyoruz. Avrupa'nın toplamı kadar zengin olan bir Hindistan var. Çikolatayı niye Hindistan, Pakistan almasın? Çünkü dünyanın en fazla Müslüman olan ülkesi Hindistan. Hindistan, Pakistan helal gıda isteyecek veya diğer İslam ülkeleri isteyecek. Biz İsviçre'ye veya Fransa'ya çikolata satacak halimiz yok. Buraya bir ay önce Arap ülkelerinden gelen tüccarlar, Çin'den fındık aldıklarını söylediler. Biz fındığımızı pazarlayamıyoruz veya pazarlamak istemiyoruz. Çünkü tüccarın elini kolunu bağlayan güçlü iki tane büyük firma var. Bunlar kuru yemiş dünyasını elinde tutuyorlar. Bizim tüccarımızın bunlarla baş etmesi mümkün değil. Tüccarımız, sanayicimiz de istikrarlı bir fiyat istiyor. Fındık piyasasını istikrara kavuşturmamız lazım."

Şahin, ulaşım, sağlık gibi sektörlere ilişkin de sorunları dile getirdi.

Konuşmanın ardından iş adamları da bulundukları sektörlerle ilgili sorun ve taleplerini aktardı.