ORDU (AA) - Ordu'da fındık üreticilerine, sertifikalı organik yumurta üretiminin geliştirilmesi ve modern üretim teknikleriyle çiftçilere yeni gelir kaynakları oluşturulması amacıyla 10 bin tavuk dağıtıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen "Organik Yumurta Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında, serbest sistem yumurta tavukçuluk işletmelerinin bulunduğu Altınordu, Ünye, Fatsa ve Akkuş ilçelerinde sertifikalı organik yumurta üretimi için çalışma başlatıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesinin ek hizmet binası önünde gerçekleşen törende, temin edilen 10 bin Lohman Brown ırkı yarka tavuk, üreticilere dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, projeden yararlanan çiftçilerin aynı zamanda fındık üreticisi olduğunu, uygulanacak bu projeyle fındığın yanında ilave gelir elde etmiş olacaklarını söyledi.

Yılmaz, 2014 yılında uyguladıkları "Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi" ile oluşturdukları 70 işletmenin 35’inde sertifikalı organik yumurta üretimi amacıyla yeni bir çalışma başlattıklarını belirterek, desteklerinden dolayı Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Proje kapsamında dağıtılan yarka tavuğun iki hafta içerisinde yumurtlamaya başladığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"İyi bir bakım sonucunda yüzde 85-90'ından yumurta verimi sağlanan yarkalar, 13-14 ay sonra kesime gönderilerek iyi de bir gelir sağlıyor. Proje kapsamında dağıtılan yarkaların bedelinin yüzde 10’luk kısmıyla birlikte işçilik maliyetleri ve tüm üretim giderleri üretici tarafından karşılanacak, kurulan bir ekip tarafından işletmeler düzenli olarak denetlenecek. Özel sertifikasyon firmaları tarafından yumurtaların üreticiden tüketiciye kadar tüm aşamaları kontrol edilerek sertifikalandırılacak. Bu sayede tüketiciler sağlıklı, kaliteli ürün tüketebilecek ve üreticiler de gelir elde edecek."

Yılmaz, projede yer alan üreticilerin bir asgari ücret tutarında aylık gelir sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ise Büyükşehir Belediyesinin, tarım ve hayvancılık alanındaki görev ve sorumlulukları kapsamında 10 bin tavuğu üreticilere dağıttıklarını kaydederek, "Şimdiye kadar tohumluk patates, çilek, domates ve salatalık fidesi dağıtımı ile arı sütü üretimi gibi birçok projeyle çiftçilerimize destek sağladık. Bundan sonra da Ordu Büyükşehir Belediyemizin imkanları ölçüsünde, gelir getirici yeni projelerin hayata geçirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle birlikte hareket ederek üreticilerimizin ufkunu açacak bu tarzda projeleri desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından yumurta üreticilerine tavukların dağıtımı yapıldı.