AMASYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye su teknolojisi konusunda ilk 7'ye, baraj inşaatı ve arıtma konusunda dünyada ilk 3'e giren ülkedir" dedi.

Eroğlu, AK Parti il belediye başkanları toplantısı için geldiği Amasya'da, Vali İbrahim Halil Çomaktekin'i makamında ziyaret etti.

Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Amasya'ya 12 yılda 201 milyon 500 bin liralık rekor yatırımda bulunduklarını, 24 bin dekar sulama alanı, 25 milyon yeni fidan dikimi, 1 bal ormanı, 36 dere ıslahı ve 8 otomatik meteoroloji gözlem istasyonunu hayata geçirdiklerini anlattı.

Bal ormanlarını çok önemsediğini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"2007 yılında arıcılar ısrarla benden randevu talep ettiler ve ormanların arıcılara açılmasını istediler. Kanunu değiştirdik ve 'bundan sonra bal ormanı kuracaksınız' dedik. Bu çalışmamız dünyada ve Avrupa Birliği'nde müthiş yankı uyandırdı. Hangi tür bal üreteceklerse ona göre bu alanlarda çiçek dikimi ve ağaçlandırma yapıyoruz. Şu anda 175 civarında bal ormanı tesis ettik. Türkiye dünyada bal üretiminde 6. sıradayken 2. sıraya yükseldi. Arıcılar, 'biraz daha destek verirseniz 1. sıraya yükseleceğiz' diyorlar."

 - "Hiçbir yeri susuz bırakmayacağız"

Eroğlu, gazetecilerin kuraklıkla ilgili sorusu üzerine, Türkiye'nin su zengini olmadığını, yarı kurak iklim bölgesinde yer aldığını belirtti.

Bu durumda suyu çok akıllı yönetmek gerektiğine dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu:

"Yağış olduğu zaman onları biriktirip en çok ihtiyaç olan yaz aylarında kullanmak gerekiyor. Bunu yaptık. 268 baraj inşa ettik. Türkiye'nin su biriktirme kapasitesi çok arttı. Ayrıca bin tane göletten bir kısmı bitti, yıl sonunda hepsi bitecek. Bunlar özellikle kuraklığın hiçbir sıkıntı çekilmeden aşılmasında büyük imkan sağladı. O bakımdan sıkıntı yaşamadık. İstanbul'da sular akıyor. 15 milyon nüfusuyla Avrupa'daki pek çok ülkeden büyük. İzmir'de muazzam tesis yaptık. Dünyada çok sıkıntı çeken ülkeler var. Aşağı yukarı 2,5 milyar insan yeterli suya ulaşamıyor. Türkiye'de yüzde 100 suya erişim var. Birleşmiş Milletler bir su zirvesi yaptı ve 'bunu nasıl yapıyorsunuz' diye sordu. Bende İstanbul, İzmir ve Ankara'daki çözümlerimizi anlattım. Dünyaya örnek olduk. Türkiye su teknolojisi konusunda ilk 7'ye, baraj inşaatı ve arıtma konusunda dünyada ilk 3'e giren ülkedir. Yoksa şimdiye bu kuraklıkta su bulunmazdı. Çalışınca oluyor. Merak etmeyin. Hiçbir yeri susuz bırakmayacağız. İşin sırrını da söyleyeyim. Büyük düşünüyoruz."

Gazetecilerin sürekli "İstanbul susuz kalacak mı?" diye sorduğunu kaydeden Eroğlu, "Devre dışı bıraktığımız eskiden transfer barajı olan Alibeyköyü barajı yakın olduğu için gidiyor oradan fotoğraf çekiyor ve 'İstanbul'da da su bitecek. 15 günlük su kaldı' diyor. Ya vatandaş niye endişe etsin. Bunu düşünecek biziz" diye konuştu.

Eroğlu, "bal tüketiyor musunuz?" sorusu üzerine, "Her sabah mutlaka bir tatlı kaşığı balı çörek otu tozu ile karıştırıp yerim. Mide için faydalıdır. Bazı dostlara ve milletvekillerine hazırlayıp takdim ettim" ifadelerini kullandı.