Türkiye’de 2003 yılından bu yana bireysel emeklilik sistemi yürürlükte. 6,8 milyon kişi, geleceği için şeffaf ve güvenilir bu sistemin çatısı altında birikim yapıyor. 2017 yılı başında iş yeri bazlı emeklilik sistemi olan otomatik katılım da hayata geçti. Tüm kamu kurumları ile 5 ve üzerinde çalışanı bulunan tüm özel sektör kurumları kendilerine verilen kademeli geçiş takvimine göre sisteme dahil oldu.

Kırk beş yaşını doldurmamış çalışanlar emeklilikte sosyal güvenlik sisteminden elde edecekleri emekli gelirine ek olarak, ikinci bir emekli maaşı için birikim yapmaya başladılar. 2,5 yıla yakın bir sürede otomatik katılımda para biriktiren çalışan sayısı ise 5 milyonu aştı. Üstelik bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısı avantajı otomatik katılımda da sunuluyor. Brüt asgari ücretin yıllık tutarına kadar ödenen katkı paylarının %25’i devlet katkısı olarak devlet tarafından ödenerek ayrı hesaplarda takip ediliyor. Hem bireysel emeklilik hem de otomatik katılım hesabı olan çalışanlar devlet katkısı limitlerinden ayrı ayrı faydalanabiliyorlar. Otomatik katılımda cayma hakkını kullanmayan çalışanlara 1.000 TL değerinde ilave devlet katkısı da ödeniyor. Ayrıca çalışanın emeklilik hakkını kullanması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıl boyunca, yıllık gelir sigortası kapsamında düzenli gelir olarak almayı tercih ederse birikiminin %5’i karşılığında ek devlet katkısı ödeniyor.

Otomatik katılımda katkı payları işverenler tarafından çalışanın maaşından kesilerek emeklilik şirketine aktarılıyor. Böylece çalışanlar herhangi bir işlem yapmadan, ödemelerini takip etmeden birikim yapabiliyorlar. Prime esas kazancın ya da devlet memurları için emeklilik keseneğinin %3’üne karşılık gelen tutar her ay katkı payı olarak maaştan kesiliyor. Örneğin 2019 yılında asgari ücret alan bir çalışanın ödeyeceği aylık katkı payı 76 TL olarak hesaplanıyor. Çalışanın işyeri değiştiğinde, hesabını yeni işyerinin otomatik katılım planına taşıyarak aynı haklarla birikim yapmaya devam edebiliyor.

Sisteme girişte faiz tercihine bağlı olarak faizli ya da faizsiz başlangıç fonlarından biri tercih ediliyor. Başlangıç döneminin tamamlanmasının ardından çalışanlar risk profili anketi doldurarak risk profillerine uygun emeklilik yatırım fonlarından tercihte bulunabiliyor. Fonlar profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. Bireysel emeklilikte olduğu gibi otomatik katılımda da ara verme imkânı bulunuyor. Şirketler işverenlerin ve çalışanların hayatını kolaylaştıracak ek fayda ve hizmetler sunuyor. Örneğin katkı paylarının ödenmesi ve hesap açılışı gibi işlemler yapılan entegrasyonlar sonucunda, kurumların kullandığı bordro programları aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Çalışanlara check-up, psikolojik danışmanlık, hukuki danışmanlık, diyetisyen desteği gibi bugüne dair ihtiyaçları için çözümler sunuluyor.

Bugün sahip olduğunuz hayat standardını, emeklilik döneminde de koruyabilmeniz için bugünden tasarrufta bulunmak şart. Siz de geleceği için yatırım yapan milyonlarca kişiden biri olmak ya da işyerinizi sektörün öncü şirketlerinden biriyle otomatik katılımına dahil etmek istiyorsanız Anadolu Hayat Emeklilik’in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.anadoluhayat.com.tr/