ORDU (AA) - Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle bol miktarda tutulan palamut, hazırlanan salamurası sayesinde sezon dışında da tüketilebilecek.

Balık ağlarına bol miktarda takılan palamut, tezgahları doldurdu. Balıkçılar ve vatandaşlar, palamudu sezonu dışında da tüketebilmek için salamura yapmaya başladı.

Ordu'da 40 yıldır balıkçılıkla geçimini sağlayan Bahtiyar Memiş, AA muhabirine, palamudu bol avlandığı dönemlerde tuzlayarak muhafaza ettiklerini ifade etti.

Memiş, bu sene palamudun tezgahlara bol miktarda geldiğini belirterek, "Bu bereketlilik sayesinde de vatandaşımız bolca palamut yedi. Şimdilerde ise mevsimi itibarıyla palamut yavaş yavaş bitiyor." dedi.

Palamudun azalmasının ardından hamsi avının başladığını anımsatan Memiş, bundan sonraki süreçte tezgahlarda daha çok hamsi görüleceğini söyledi.

Memiş, bolluk sayesinde palamut fiyatının düşük seyrettiğine dikkati çekerek, "Fiyatlar çok fazla oynamıyor, 1 ya da 2 lira değişiklik oluyor. 3 palamut 10 liradan, biraz büyüklerinin tanesi ise 7 liradan satılıyor. Günlük ürün çıkış miktarına göre fiyatlarda değişiklik oluyor." diye konuştu.

Palamudun salamurasını hazırlamanın itina istediğini dile getiren Memiş, "Tuzlanacak palamudun taze olması gerekiyor. Balığı temizledikten sonra yıkıyorum. Sonrasında ise iki gün buzlu suya, iki gün de tuzun içine bırakılıyor. Tuzladıktan sonra ise bidon veya kavanoza kat kat yerleştiriyorum." şeklinde konuştu.

Memiş, tuzlanan balığın uzun süre bozulmadığını ifade ederek, "Balığın salamurası yaklaşık iki yıla kadar muhafaza edilebiliyor. Palamudu sevenler bu şekilde tüketme şansı buluyor. Bol geçen palamut mevsimi dolayısıyla bu yıl her zamankinden daha fazla salamura yapma imkanımız oldu. Böylece vatandaşlarımız, sezonu dışında da palamut tüketebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Memiş, tuzlanmış 4-5 kilogram palamudun yaklaşık 50 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.