Yellen'ın, dün akşam Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret etmesiyle dolara olan talep artarken, bu durum emtia fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.
Petrol fiyatlarında bir haftadır gözlenen düşüş eğilimi Yellen'ın açıklamalarıyla ivme kazanırken, Brent petrolün varil fiyatı 42,4 dolarla 24 Ağustos'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledikten sonra bugün gelen tepki alımlarıyla 43 doların hemen üzerinde dengelendi.

Analistler, Janet Yellen'ın açıklamalarının Fed'in 15-16 Aralık tarihli toplantısında faizleri artırabileceği beklentisini güçlendirdiğini belirterek, bu durumun petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirdiğini kaydediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yarın gerçekleştireceği olağan genel toplantısına işaret eden analistler, buradan çıkacak kararların ise petrol fiyatlarının bundan sonraki yönünde etkili olacağını dile getiriyor.

Analistler, OPEC toplantısına ilişkin beklentilerle bugün petrol fiyatlarında başlayan tepki yükselişinin devamında 45 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini aktararak, 42,1 dolar seviyesinin ise destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

- OPEC olağan toplantısı

OPEC, petrol fiyatlarının düşmeye başladığı Haziran 2014'ten sonra üçüncü olağan toplantısını yarın Viyana'da gerçekleştirecek.

Geçen yılın kasım ayında ve bu yılın haziran ayında üretimde kesintiye gidilmemesi kararı alan OPEC'in günlük ortalama üretim kotası 30 milyon varil düzeyinde bulunuyor. Bununla birlikte Suudi Arabistan ve Irak'ın üretimini artırmasıyla örgütün reel üretimi günlük ortalama 31 milyon varilin üzerinde seyrediyor.

Öte yandan analistler, düşük petrol fiyatlarına rağmen, OPEC'in üretim kotasını düşürmesinin zor olduğu öngörüsünde bulunuyor.