Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Hakkâri'de yaklaşık 400 milyon dolarlık hayali ihracatın ucu Kandil'e dayandı. Avrupa, Türkiye, Kuzey Irak hattında kara paranın izlediği yol haritasını çıkaran istihbarat birimleri ile Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), PKK'ya mali destek veren firmaların peşine düştü.

Sınır kapılarında şüpheli işlemlere ilişkin ihbarlar da dikkate alınarak firmalar nokta vuruşla izlemeye alındı. Yaklaşık bir yıl süren takibin ardından PKK'ya hayali ihracat ve kaçakçılık yoluyla aktarılan paranın 400 milyon doları geçtiği saptandı.

Resmi belgelere göre, örgüte çalışan bu firmalar para transferi için Avrupa, Hakkâri, Şırnak, Van, Kuzey Irak hattını kullandı. Paraların ağırlıklı olarak 15'e yakın Avrupa ülkesinde dolaşım yaptığı belirlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da, "hayali ihracat" iddialarını incelemek üzere Esendere Sınır Kapısı'na müfettiş gönderdi. Müfettişlerin hazırladığı rapor ilgili firmalara yönelik ikinci bir inceleme için Ekonomi Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık müfettişleri adı geçen firmaların banka hesapları başta olmak üzere son beş yılda yaptığı işlemleri incelemeye aldı.

Ekonomi Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı önümüzdeki günlerde inceleme raporunu tamamlayacak. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, ilgili dosyaların Mart ayında kendilerine geldiğini belirterek, "Hayali ihracat yaptığı belirlenen firmaların banka hesapları bloke edilir. Bu firmaların izin belgeleri iptal edilerek, inceleme raporu da savcılığa iletilir" değerlendirmesini yaptı.

VERİTABANI İŞE YARADI

MASAK, Hazine, Serbest Piyasa Kurulu (SPK) uzmanları ve istihbarat birimlerinin birlikte yürüttüğü çalışma ile döviz bürolarından finans kurumuna kadar geniş bir alanda şüpheli işlemler takip ediliyor. Son üç yıllık takip dikkate alınarak bir veritabanı oluşturuldu. Lokal bazda izlenen para trendlerinden yola çıkarak şüphe uyandıran para ve menkul kıymetlerin izi sürüldü.

İkinci adımda da para hareketlerinin bölgesel gelişimi takip edildi. PKK'ya aktarılan kara para trafiği de resmi olarak ortaya çıkmaya başladı. PKK'ya kuryeler aracılığıyla aktarılan milyonlarca doların ortaya çıkmasının ardından bu kez hayali ihracat yöntemi kullanılmaya başladı.

SINIR KAPILARINA YENİ SİSTEM

Sınır kapıları başta olmak üzere riskli görülen bölgelerde ticari faaliyet adı altında nakit para girişine izin verilmemesi için yeni bir sistem kurulacak. Bavullarla nakit para geçişine izin verilmeyecek. Resmi tespitlere göre, bankalar üzerinden PKK'ya aktarılan tutarın 20-30 milyon euro civarında olduğunu belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: "Bu sadece resmi kanallardan tespit edebildiğimiz tutar.

Kuryeler aracılığıyla aktarılan paranın 200 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bugün itibariyle kara para trafiğiyle ilgili savcılıklara gönderilen dosyaların parasal değeri 2 milyar doları geçmiş durumda. Terör örgütü uyuşturucu, insan kaçakçılığı, sahtecilik gibi suç faaliyetlerinden elde ettiği parayı da lojistik ihtiyaç, silah alımı için kullanıyor. Bu tür organize suç faaliyetleri de takip ediliyor."