Programın bu performansının yıl sonuna kadar devam etmesi halinde gelir 745 milyon Euro'ya ulaşacak. 2019 ile karşılaştırıldığında, 745 milyon Euro, marjinal olarak daha yüksek bir yıllık geliri ifade etmektedir.

Portekiz Golden Visa’da Ağustos Ayında Artış Devam Ediyor

2020 yavaş yavaş sona ererken, Programla ilgilenen yatırımcılar Portekiz Golden Visa’nın yıl sonu performansını bekliyor. Program mevcut performansını sürdürmeyi başarırsa 2019 rakamlarını aşacaktır. Portekiz Sınırlar ve Göçmenlik Dairesine (SEF) göre program, ağustos ayında Temmuz ayına göre daha fazla ilgi gördü. Temmuz ayında program 56 milyon Euro gelir sağlarken, ağustos ayında programa yapılan yatırım 57,7 milyon Euro'ya yükseldi. Bu bilgiler birçok kişi tarafından Portekiz'in Golden Visa programının geçen yılın performansını aşacağına dair iyi bir işaret olarak okunuyor.

Yatırımcı İstatistiklerinde En Büyük Paya Çinli Yatırımcılar Sahip Oluyor

2020'nin ilk sekiz ayı Portekiz Golden Visa Programı için başarılı geçti. SEF raporları, programın ana başvuru sahiplerine 915 oturma izni verdiğini işaret ediyor. Ana başvuru sahiplerinin, aynı zamanda oturma izinlerini almış olan 1.640 bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunuyordu.

Başvurusu başarılı olan yatırımcıların vatandaşlık oranı programın genel eğilimini takip etmektedir. Çinli bireyler %24 ile en büyük payı oluştururken, Brezilyalılar onları %11,5 ile takip ediyor. İlk beşin geri kalanını her biri %6 ile Türk, Rus ve Güney Afrikalı yatırımcılar oluşturuyor.

SEF, ilk beşin dışında kalan diğer milliyetler hakkında rapor vermiyor. Ancak “öteki” kategorisinin payı sürekli artmaktadır. 2020'de ilk beş ülke toplam yatırımların yaklaşık yarısını oluşturdu. Programın 2012'deki başlangıcından bu yana, bu "diğer" milletler tarafından kaydedilen en yüksek performanstır.

Portekiz'de Yarım Milyondan Fazla Yabancı Bulunuyor

Portekiz geniş bir yabancı nüfusa sahiptir. Son dört yıldır ülkede yerleşik yabancı nüfus sürekli artış gösteriyor. Sınırlar ve İltica Raporu, kayıtların başlamasından bu yana Portekiz'de yerleşik yabancı nüfusun en yüksek olduğunu gösteriyor. Son dört yılda Portekiz'de ikamet eden yabancıların sayısı neredeyse 200.000 arttı.

Artan yabancı uyrukluların sayısı da vatandaşlık başvurularının sayısını etkilemektedir. Sadece 2019 yılında 74 bin yabancı vatandaşlık başvurusunda bulundu. Bu rakam da 2015'ten beri her yıl iyileşiyor.

Programın Alternatif Yatırım Rotaları İlgi Çekiyor

Portekiz’in Golden Visa programı, başlangıcından bu yana en çok yatırımı 500.000 Euro değerindeki gayrimenkul yatırım rotası üzerinden aldı. 2017 yılına kadar tüm yatırımların %90'ından fazlası ana güzergahta yapıldı. Şu anda oran %65'e kadar düştü. Özellikle 350.000 Euro gayrimenkul yatırımı ve yatırım fonu seçeneklerine yatırımcı talepleri arttı. Yatırım fonu opsiyonu geçen yıl performansını dört katına çıkardı.