Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta şunları söyledi; “Ben bir maden mühendisiyim. Yani bu alanda çalışan kardeşlerimin sıkıntılarını en iyi bilenlerden biriyim. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ülkemizin kalkınmasında bir lokomotif görevi yapan bu sektördeki arkadaşlarımızı destekliyoruz. Biz madencilik alanını ülkemizin kalkınmasında en önemli yapı taşlarından biri olarak görüyoruz. Türkiye’de son 10 yılda her alanda olduğu gibi bir zihniyet değişikliği yaşanıyor. Biz Bakanlık olarak kirlettikten sonra değil, kirletmeden önce tedbir almak zorundayız. Bütün tabi kaynaklarımızı temiz tutmak zorundayız. Madencilere bakış açımız farklı değil. Bu ülkede son 10 yılda 500 bin konut yapılmışsa burada madencilerin çok büyük bir yardımı var. Biz bugün ülkede tank yapmak istiyoruz, silah üretmek istiyoruz, uçak yapmak istiyoruz ve sanayimizin gelişmesini istiyoruz. Fakat madencilerimiz olmadığı sürece bunu yapamayız. Bir devlet olarak madencilerimize güveniyoruz. Sizler bu ülkenin yapı taşlarısınız. Bizim ithal ettiğimiz maden kaynaklarımız 3,6 milyar dolar ihracatımız ise 21 milyar dolardır. Yani ihracatımız daha yüksek. Bizim devlet olarak görevimiz milletimize en iyi şekilde hizmet etmektir.



Eskiden ‘Su akar Türkler bakar’ diyorlardı. Artık su akıp Türkler bakmıyor. Türkler enerji üretiyor, duble yollar yapıyor, demiryolunu yapıyor, tankını üretiyor, sanayisini geliştiriyor, uçağını yapıyor ve dünyanın en hızlı gelişme gösteren ekonomileri arasında yerini alıyor. Artık Türkler suya bakmıyor. Dünyanın politikasını yani su yolarını belirliyor. Artık Türkiye ürettikçe üretiyor.”



Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış ise, ÇED’i yılsonuna kadar elektronik ortama taşıyacaklarını ifade etti.
Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın yanı sıra ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Apaydın, Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi yıldırım TOBB Madencilik Konseyi Başkanı İsmet Kasapoğlu, kamu kuruluşlarından yetkililer, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile maden üreticileri katıldı.



İki gün sürecek sempozyumda,  çevre mevzuatı ve uygulamaları açısından madencilik sektörünün karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, madencilik projelerinde ÇED ve uygulamaları, maden atıkları ve uygulamaları, madencilik projelerinin izleme ve denetlenmesi, madencilik projelerinde alınacak çevre izinleri, doğaya geri kazanım ve uygulamaları konu başlıkları ele alınıyor.