İSTANBUL (AA) - Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı, yeni nesil mobiliteye öncelik veren girişimleri için gelecek beş yılda 1 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlayan kurumsal girişim sermayesi fonu "Alliance Ventures"ı oluşturdu.

Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı'ndan yapılan açıklamaya göre, gelecek beş yıl içinde inovasyonu desteklemek üzere 1 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlayan yeni bir kurumsal girişim sermayesi fonu olan Alliance Ventures’ı kurdu. Fon, ilk yılında genç yenilikçi şirketlere ve elektrikli araçlara geçiş, otonom sistemler, bağlanabilirlik ve yapay zekanın da aralarında bulunduğu yeni mobiliteye odaklanan yeni teknoloji girişimcileri ile inovasyon ortaklıklarına 200 milyon ABD dolarına kadar yatırım yapmayı planlıyor.

İlk yılda gerçekleştirilecek bu yatırım, İttifak üyelerinin toplam yıllık araştırma ve geliştirme yatırımlarını oluşturan 8,5 milyar avroya ek olarak planlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, "İnovasyon yaklaşımımız, İttifak’ın global ölçeğinden en çok faydalanacak olan genç yenilikçi şirketler ve teknoloji girişimcilerine yatırım yapmamıza ve onlarla iş birliğine imkan sağlayacak. Bu yeni fon, İttifak’ın gönlünde yatan iş birliği ruhunu ve girişimci düşünce yapısını yansıtıyor. Bu yatırım inisiyatifi, otomotiv teknolojisinde dünyanın en umut vaat eden genç yenilikçi şirketlerini çekmek üzere tasarlandı." değerlendirmesinde bulundu.


- 2022 yılı gelir hedefi 240 milyar dolar

Yeni fon, potansiyel ortaklara tüm büyük otomotiv pazarlarındaki varlığı ile 2017'de 10 farklı markası altında 10 milyondan fazla araç satan Renault- Nissan -Mitsubishi'nin global ölçek ve kapsamına da erişim sunuyor.

Alliance Ventures, bir yandan İttifak’a yeni teknoloji ve işletmeler kazandırmak üzere genç yenilikçi şirketlere yatırım yaparken diğer yandan da makul bir mali getiri imkanı sunuyor.

Fon, şirket kurulumunun tüm aşamalarında stratejik yatırımlar yapacak. Bu sayede yeni otomotiv girişimcileri yeni planlar üretecek ve yeni ortaklıklar oluşturacak.

Alliance Ventures, yatırım bankacılığında 20 yılı aşkın tecrübesi olan ve Nissan Brazil Üst Yöneticisi (CEO) olarak 6 yıllık dönemde İttifak deneyimine de sahip olan François Dossa tarafından yönetilecek.

Yeni oluşum, İttifak’ın elektrikli araçlara geçiş, otonom sürüş sistemleri ve araç bağlanabilirliğinin de aralarında bulunduğu alanlarda kademeli olarak gelir, maliyet tasarrufları ve maliyet düşürme yöntemleri arama stratejisini de destekliyor.

İttifak, plan tamamlandığında, ortak elektrikli araç platformu ve bileşenlerinden yararlanan tamamen elektrikli 12 modeli piyasaya sürmeyi, aynı zamanda otonom sürüş teknolojisine ve gelişen robo-taşıt çağırma hizmetlerine sahip 40 aracı da pazara sunmayı planlıyor.

Alliance Ventures, mevcut araştırma ve gelişmiş mühendislik ekipleri ile çalışarak inovasyon alanları ve yatırım için coğrafi pazarları belirlerken, platformu geliştirmek için girişim sermayesi uzmanlarını da saflarına katacak.

Kuruluşun, Silikon Vadisi, Paris, Yokohama ve Pekin olmak üzere, İttifak'a üye şirketlerinin teknoloji ve araştırma merkezlerinin yanı sıra güçlü inovasyon ekosistemlerine sahip alanların yakınında merkezleri olacak. Alliance 2022 strateji planı kapsamında, Renault-Nissan-Mitsubishi, 2022 yılının sonuna kadar üye şirketlerinin birleşik gelirlerinin 240 milyar dolara ulaşmasını ve yıllık satış adedinin 14 milyonu aşmasını bekliyor.