KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Rum tarafının makul ve gerçekçi bir anlayış geliştirmesi halinde kısa zamanda iki kesimli bir federasyona ulaşması mümkündür. Böylesi bir durumda kurulacak birleşik Kıbrıs Federasyonu dünyadaki enerji güvenliği ve enerjiye erişim konularında ciddi katkılar yapabilecektir” dedi.
23. Dünya Enerji Kongresi’nde konuşma yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yenilebilir enerjinin öneminden söz etti. Akıncı, “Su ve hava gibi enerjide artık yaşamın vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Sadece dönemin ekonomik şartların dönebilmesi için değil. İnsanın günlük yaşamı açısından da enerji kaçınılmaz gereklilikler arasında yerini aldı. Bir süreden beridir global koşullar enerji sektöründe ciddi zorluklar yaratıyor. Enerji fiyatları ve üretimi yükselen ekonomilerdeki ekonomik büyümenin yavaşlamasında ve jeopolitik istikrarsızlıktan olumsuz etkilenmiş büyük değişimlere uğramıştır. Petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşe dünyada yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı azalan talep kadar enerji arzındaki artış da sebep olmuştur. Arzdaki artışa öncelikle geleneksel olmayan yöntemlerle Kuzey Amerika’da üretilen petrol ve doğalgaz yol açmıştır. Birde Avrupa Birliğinde alternatif enerji üretimine verilen teşvikler sonunda güneş ve rüzgardan elde edilen enerji üretimi ciddi oranlarda artış göstermiştir. Küresel ısınmanın sınırlanması için aralık aynın başında Paris’te 190 ülkenin üst düzey katılımıyla gerçekleştirilen konferansta dünyada sera gazı salınımının 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltılması yani 35 yıl içerisinde dünya fosil yakıt tüketiminin bugünkünün beşte birine inmesi hedef olarak konulmuştur. Verilen teşvikler sonunda güneş ve rüzgardan üretilen enerjideki ciddi bir artış göstermiş olsa bile bunların toplam üretim ve tüketimi içindeki payları oldukça azdır. Günümüzde enerji üretiminin büyük bir bölümü fosil yakıtta gelmektedir ve daha da önemlisi enerji temin etme yöntemlerinde ciddi bir değişiklik yoktur. Risk ve istikrarsızlıkların arttığı bu ortamda arz çeşitlendirilmesi her ülke için son derce önemlidir. Her ülke temel ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik verimliliğini artıracak temiz kesin ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişmek istemektedir, bundan daha doğal bir istek olamaz” dedi.

“DOĞALGAZIN YANI SIRA ORTADOĞU COĞRAFYASINI ELEKTRİK KABLOLARIYLA DENİZ ALTINDAN AVRUPA’YA BAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR PROJE DE GÜNDEMDE”
“Seçildiğim andan buyana geçen 16 aylık sürede Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüm için yoğun müzakereler yürütüyoruz" diyen Akıncı,"Rum tarafınında makul ve gerçekçi bir anlayış geliştirmesi halinde kısa zamanda 2 kesimli bir federasyona ulaşması mümkündür. Böylesi bir durumda kurulacak birleşik Kıbrıs federasyonu dünyadaki enerji güvenliği ve enerjiye erişim konularında ciddi katkılar yapabilecektir. Bölgemizde keşfedilen hidrokarbon kaynaklarından çıkarılacak doğalgaz inşa edilecek bir enerji koridoruyla Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya en hesaplı ve güvenli bir şekilde ulaştırılabilecektir. Bunun olması sadece Kıbrıslı Türk ve Rumlara fayda sağlamakla kalmayacaktır. Böyle bir durumda ortaya çıkacak refah ve yarar birliği ortaya çıkacak kısır çatışmaların bir kenara itilmesine ve Türkiye, Yunanistan, İsrail, Mısır gibi bölgede önemli rol oynayan devletlerin birbirleriyle ilişkilerini iş birliği ve barış temelinde yeniden tanımlamalarına imkan sağlayacaktır. Bu bağlamda sadece Türkiye ve Kıbrıs için değil geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir fırsat ve ekonomik potansiyelden söz etmekteyiz. Doğalgazın yanı sıra Ortadoğu coğrafyasını elektrik kablolarıyla deniz altından Avrupa’ya bağlayacak önemli bir projede gündemdedir. İsrail, Güney Kıbrıs, Girit ve Yunanistan arasında planlanan bu proje çok daha pahalı, çok daha uzun mesafeli bir proje olması nedeniyle yerine alternatifinin de düşülmesinde ben büyük yarar olduğunu düşünüyorum. Bunun yerinme İsrail, Kıbrıs ve Türkiye arasında döşenecek kablo daha hızlı daha ucuz ve kısa mesafeli olacaktır. Hep birlikte barış için paylaşarak iş birliğiyle yeni ufuklara açılabilmemizi canı gönülden diliyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)