TRABZON (AA) - Rusya'ya geçen yıl yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının üçte birinin, Trabzonlu ihracatçılar tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu'na en fazla ihracat gerçekleştiren birlik olduklarını belirtti.

Gürdoğan, geçen yıl Rusya'ya yapılan 1 milyon 337 bin 754 ton karşılığı 940 milyon 17 bin 890 dolarlık yaş meyve sebze ihracatının miktar olarak 35, değer olarak da yüzde 37'sinin Trabzonlu ihracatçılar tarafından gerçekleştirildiğini de ifade etti.

2014 yılına iyi başlamalarına karşın yılın son çeyreğinde Rusya piyasasında rublenin yüzde 50-60 düzeyinde devalüe edilmesiyle piyasaya konsinye ve vadeli satış yapan ihracatçıların büyük darbe aldığını kaydeden Gürdoğan, yaş meyve sebze ihracatçılarına destek verilmesi gerektiğini, böylece ihracatçıların pazar paylarını koruyabilecekleri belirtti.

Yaş meyve sektörü açısından Rusya pazarının önemini her fırsatta dile getirmeye çalıştıklarına işaret eden Gürdoğan, "2014 yılında Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta, tüm sektörler içinde yaş meyve ve sebze 940 milyon 17 bin 890 dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldı. Sektörde gerek lojistik gerekse önceki yıllardan gelen deneyim ve yatırımlar açısından Rusya Federasyonu pazarının önemi ortadayken bu pazarın alternatifinin bulunması mümkün gözükmemekte" ifadesini kullandı.

Gürdoğan, 2014 yılında Rusya Federasyonu'na yapılan toplam ihracat oranında düşüş yaşanmasına rağmen yaş meyve sebze ihracatında yüzde 7,3'lük  artış olduğunu, bu artışın ihracatçıların özverili çalışmalarıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yaş meyve sebze sektörünün üretim, işleme ve lojistik aşamalarında gerek istihdam, gerek sosyal fayda gerekse bağlantılı birçok sektöre ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade eden Gürdoğan, bu yönüyle yaş meyve sebze sektörünün Türkiye'nin en önde gelen sektörleri arasında yer aldığını kaydetti.