TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Doğu Karadeniz'den Rusya'ya yılın ilk iki ayında ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinde mandarin birinci sırayı aldı.

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Doğu Karadeniz'den Rusya'ya 2017'nin ilk iki ayında 36 milyon 894 bin 193 kilogram yaş meyve sebze ihraç edilerek, karşılığında 20 milyon 899 bin 797 dolar gelir elde edildi.

Söz konusu dönemde yaş meyve sebze ürünlerinden, 17 milyon 478 bin 442 kilogramlık ihracatıyla mandarin ilk sırada yer aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre bölgeden ihracatında yüzde 100'ün üzerinde artış yaşanan mandarinden bu yılın ilk iki ayında 9 milyon 930 bin 413 dolar gelir elde edildi.

Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı mandarin alırken, bunu 10 milyon 199 bin 226 kilogramlık ihracatıyla limon, 5 milyon 258 bin 80 kilogramlık ihracatla portakal, 3 milyon 384 bin 15 kilogram ile greyfurt ve 61 bin 700 kilogram ile işlenmiş fındık takip etti.

- "İhracat rakamlarındaki artış ihracatçıyı umutlandırdı"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'den yılın ilk iki ayında Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdiğini söyledi.

Rusya'ya yapılan ihracat rakamlarındaki artışın ihracatçıyı umutlandırdığını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Bölgeni̇n önde gelen pazarı olan Rusya Federasyonu'na geçen yıllarda yaşanan tali̇hsi̇z olay nedeniyle ihracatımızın durması, ihracat açısından bölgenin önemli kayıplar yaşamasına sebep oldu. Yasaklamanın kalkmasıyla ihracatımız yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi ve yasaklaması halen sürmekte olan taze sebze ürünlerindeki̇ yasağın da kalkmasıyla ihracatımız çok daha üst rakamlara çıkacaktır."

- "Türk yaş meyve sebze ürünleri, Rus tüketicisi tarafından en çok tercih edilen ürünler"

Gürdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha üst noktaya ulaşacağına inandıklarını da ifade ederek, iş adamlarına uygulanan vizelerin kaldırılması halinde ihracatın kriz öncesi seviyelerinin de üzerine çıkmasının hiç de zor olmayacağını dile getirdi.

Rusya'ya bölgeden ağırlıklı olarak yaş meyve sebze ürünleri ve işlenmiş fındık ihracatı yapıldığına dikkati çeken Gürdoğan, Rusya'nın yaş meyve sebze sektör ihracatında en fazla ihracatın gerçekleştiği ülke olması açısından ve Türk yaş meyve sebze ürünlerinin lezzet ve kalite açısından Rus tüketicisi tarafından en çok tercih edilen ürünler olduğunu kaydetti.