SAMSUN(AA) - TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen Samsun Gıda Fuarı açıldı.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, fuarların ekonomiye önemli katkılar sağladığını söyledi.

Klasik tarım anlayışından tarım sanayisine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Fuarlar üretici ile tüketiciyi buluşturuyor, ekonomiye ciddi anlamda katkı sağlıyor. İnşallah bu fuar da Samsun'a ciddi anlamda katkı sağlar." dedi.

Üretilenlerin işlenerek ve tarım sanayisine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkati çeken Şahin, "İtalya'da bir aile, 60 dönüm arazide ürettiği çimi dünyaya satıyor. Biz klasik tarım yaparak pancar, buğday üretip işlemeden satarsak ekonomiye pek katkı veremeyiz. Bunları işleyip nitelikli ürünler haline dönüştürürsek ciddi anlamda para kazanırız." ifadesini kullandı.

- "Samsun'u fuarlar şehri yapmak istiyoruz"

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz de bu yıl Samsun'da 6. fuarı düzenlediklerini, fuarda 7 ülkeden 115 iş adamının sektör temsilcisiyle bir araya geleceğini söyledi.

Sektöre önemli katma değer sağlayacak fuar vesilesiyle İran, Cezayir, Azerbaycan, Gürcistan, Tacikistan, Irak ve Suriye'den iş adamlarını Samsun'da ağırlayacaklarını bildiren Alagöz, şunları kaydetti:

"Yabancı iş adamları, burada hem ikili görüşme yapılacak hem de katılımcı firmalarımızın tesislerini ziyaret edecek. Samsun ve Karadeniz ihracatına fuar vesilesiyle önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Hedefimiz, ziyaretçi sayısından çok nitelikli, yeni iş bağlantıları kurma noktasında ihtiyaç içindeki sektörün önemli aktörlerini bir araya getirmek. Gelecek yıl fuarlarımıza yeni fuarlar ekleyerek Samsun'un fuarlar şehri olması için çalışmalar yapacağız."

Samsun Gıda Fuarı'nın Karadeniz Bölgesi'nde düzenlenen ilk gıda fuarı olduğuna dikkati çeken Alagöz, fuarda ev dışı tüketim grupları, süpermarket zincirlerinin tepe yöneticileri, gıda ve içecek perakendecileri, oteller, yerel marketler ve toplu tüketim yapan her türlü kuruluşun yöneticilerini sektördeki yenilikleri takip etmeleri amacıyla katılımcı firmalarla buluşturacaklarını ifade etti.

Açılışa CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası ve KOSGEB'in destekleriyle hazırlanan fuar, 27 Kasım'a kadar açık kalacak.